Hoppa till huvudinnehållet

Sporthallsbygget i Skåre försenas av konkurs: ”En väldig otur”

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Bygget av den nya sporthallen i Skåre har fått avbrytas på grund av entreprenören Byggtemas konkurs. Nu måste kommunen hitta någon som kan ta över projektet som försenas.
Bygget av den nya sporthallen i Skåre har fått avbrytas på grund av entreprenören Byggtemas konkurs. Nu måste kommunen hitta någon som kan ta över projektet som försenas. Foto: Christer Wik

Planen var att den nya sporthallen på Ilanda i Skåre skulle stått klar i augusti. Men så blir det inte eftersom entreprenören Byggtema har gått i konkurs.

– En väldig otur för oss och Skåreborna. Det kom som en blixt från klar himmel.

Det säger Pernilla Kortzon, enhetschef för fastighetsprojekt på Karlstads kommun.

Under många år har de boende i Skåre väntat på att en ny och fullstor sporthall ska byggas i tätorten. I september 2020 inleddes till slut projektet och tanken var att den skulle stå klar i augusti i år.

Så blir dock inte fallet. Orsaken är att entreprenören Byggtema har försatts i konkurs av Örebro tingsrätt. Bolaget hade haft skulder hos Kronofogden på sammanlagt 15 miljoner kronor till 25 företag.

En av dem som drabbas av konkursen är Karlstads kommun som hade anlitat Byggtema som skulle uppföra sporthallen i Skåre.

Helt överraskande

– En väldig otur för oss och Skåreborna. Det var inget vi kunde förutse. Det fanns inget att anmärka på när vi anlitade bolaget. Konkursen kom som en blixt från klar himmel, säger Pernilla Kortzon.

Karlstads kommun tvingas nu göra en ny upphandling för att hitta en annan entreprenör som kan färdigställa sporthallen.

– Om vi har en sådan klar i början av maj så är vi nöjda.

Hur lång försening av bygget kan det bli?

– En förhoppning är att sporthallen kan stå klar runt årsskiftet, men det kan även bli tidigare eller senare. Det är svårt att säga i dag.

– Vi vet inte hur stort intresse det finns på marknaden att bygga klart sporthallen och hur snabbt den nya entreprenören kan komma i gång. Vi räknar i vilket fall med att hålla oss inom budgeten på 45 miljoner kronor, säger Pernilla Kortzon.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads kommunPernilla KortzonSkåre

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.