Hoppa till huvudinnehållet

Opassande långa väntetider

Publicerad:
Folk köar utanför polisen på Arlanda flygplats för att få ett provisoriskt pass. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

I ett fritt och öppet demokratiskt land är den en rättighet att kunna få resa ut och in i landet. Detta är en rätt som var satt på undantag av pandemin, men nu när restriktionerna är hävda så borde det inte vara något problem med den saken. Men det är det på grund av Polisens och svenska myndigheters dåliga framförhållning.

Under coronapandemin var det många svenskar vars pass gick ut och som man helt naturligt inte brydde sig om att förnya. För vad skulle man med ett pass till när man ändå inte kunde resa. Det har fått till följd att det nu är en groteskt stor anstormning för att söka nya pass, och Polisen hinner helt enkelt inte med. Lediga tider för att söka om nytt pass ligger många månader fram i tiden, i värsta fall till en bra bit in på hösten. Det duger sannerligen inte.

Tusentals svenskar kommer helt enkelt att förvägras att göra sina planerade resor. Resebolagen, som drabbades hårt under pandemin, är nu oroliga för att återhämtningen kan bli lidande. Claes Pellvik, som är kommunikationschef på Ving, säger till Sveriges Radio att det är "bedrövligt att man lägger nästan lite krokben för oss i resebranschen”. Så är det förstås, men det mest allvarliga är som sagt att många svenskar i praktiken drabbas av ett fortsatt reseförbud.

Situationen förvärras av att Polisens passbokningssystem har kapats av skrupelfria personer som massbokar tider som de sedan säljer svart till desperata och förhoppningsfulla resenärer. Detta borde man ha kunnat räkna ut och riggat systemet därefter. Först nu försöker man stävja missbruket med krav på Bank-id och andra åtgärder. Men det är så dags nu. Det är ju inte så att tidigare massbokningar annulleras.

Det värsta är att det här skulle man enkelt ha kunnat förhindra redan från början. Att det skulle komma en puckel efter pandemin kunde vem som helst ha räknat ut. Enligt en granskning som Dagens Nyheter (18/3) gjort så visste Polisen redan i höstas att hela två miljoner pass skulle komma behöva förnyas i år. Redan där och då borde man förberett för den kommande anstormningen, men uppenbarligen satt man på händerna.

Polisen har nu inlett en nationell särskild händelse för att få bukt med köerna. Enligt rikspolischefen Anders Tornberg kommer man därför att få prioritera ned mindre brott. Det här är ju u-landsfasoner! På sina håll, bland annat i Karlstad, har man börjat med lördagsöppet för att snabbare kunna beta av köerna, och hittills har det kommit många även långväga ifrån för att få sina pass.

En annan möjlighet är att söka provisoriskt pass, som inte behöver tidsbokas. Men det har förstås lett till långa fysiska köer vid de gränsstationer som Polisen har, bland annat vid Arlanda flygplats. Människor har fått köa hela natten i ur och skur för att snabbt kunna få sitt tillfälliga pass.

Visst kan man tycka att folk själva skulle ha bättre koll, men få torde ha förutspått något sådant här. Detta tillhör en av statens kärnuppgifter där vid borde förvänta oss god samhällsservice i tid.

Artikeltaggar

Anders ThornbergArlanda flygplatsBank-IDDagens NyheterDemokratiFri- och rättigheterKarlstadLedarepassPolisenSemesterSveriges Radio