Kyrkan i Forshaga har kört i diket - erbjuder yoga

Insändare
PUBLICERAD:
”Yoga är vägen till odödlighet enligt hinduismen, något helt annat än den kristna tron på Jesus alltså”, skriver insändarskribenten.
Foto: Mahesh Kumar A
För ett par veckor sedan hade Svenska Kyrkan i Forshaga en annons i det lokala annonsbladet om dagretreat med yinyoga och meditation. Bön verkar alltså inte vara aktuellt i kyrkan.

Yoga är vägen till odödlighet enligt hinduismen, något helt annat än den kristna tron på Jesus alltså. Yoga är inte olikt eller skilt från religionen, enligt boken Kundalini - The secret of yoga. Yoga går ut på att komma in i ett förändrat medvetande. Meningen är att "döda livet för att leva döden", att andligt sätt att bli en levande död alltså.

Ofta börjar yogapassen med att man gör "solhälsningen". Denna hälsning är inte bara en rörelse vilken som utan en fysisk tillbedjan av solguden Surya Namaskar. Många tror att det bara är en uppvärmningsövning, men det är så mycket mera än så. Det går inte att avskilja andligheten från de olika yogaformerna. Eller som en indisk yogalärare sade till en bekant som var kristen och som tänkte att det kunde vara bra att gå med på hans yogapass, bara för att hålla sig i form; Nej, det kan du inte göra, du är ju kristen, sade yogaläraren. Men jag vill bara göra rörelserna, sa den bekanta, inte något andligt. Det finns ingen yoga utan hinduism och det finns ingen hinduism utan yoga, blev svaret. Så sammanflätat är det, oavsett vad andligt naiva västerlänningar tror och tycker.

Men att präster i Svenska Kyrkan är lika andligt naiva så till den grad att de annonserar och upplåter kyrkan till denna tro, är ytterst märkligt och tyvärr är inte kyrkan i Forshaga den enda som har kört i diket vad gäller detta. En grundkurs i kristen tro vore något att rekommendera för dem. Sluta med hinduism/buddhism och återgå till kristendom i kyrkan, det är ju den tron som ni bekänner varje söndag, eller...?

Biskop Sören Dalevi verkar ju vara en vettig biskop som har kvar den tro han är satt att utöva och leda, kanske bör/kan han dra upp kyrkan i Forshaga ur det andliga dike de kört ner i, hoppas det.

Forshagabo

***

SVAR DIREKT: ”Tystnad är Guds primära språk”

Bäste Forshagabo, som du säkert märkt kännetecknas vår samtid av acceleration, prestation och ytlighet. Som du också förmodligen vet rymmer vår Herres boning många rum. Som kristen kan jag välja bland många väl upptrampade stigar eller traditioner. Svenska kyrkan i Forshaga erbjuder andliga fördjupningsövningar.

Yinyoga är en metod utvecklad i USA i slutet av 1970-talet av en kampsportare vid namn Paulie Zink. När vi yinyogar sätts det parasympatiska nervsystemet igång (kallas också lugn och ro-systemet). Kroppen och sinnet går in i djup avslappning och stress minskar. Yinyoga är också en form av meditation, kroppslig medveten närvaro som även ger en bra introduktion eller komplettering till annan meditation. Solhälsningar används inte i yinyoga. Vi praktiserar också tyst meditation. Tystnad är Guds primära språk säger 1500-talsmystikern Johannes av korset.

Cynthia Bourgeault skriver i boken ”Hjärtats uppmärksamhet” att nästan varje andlig tradition som har mänsklig transformation som en central del hävdar också att en praktik för avsiktlig tystnad är helt avgörande.

Dag Hammarskjöld menar att det i varje människa finns ett centrum av stillhet omgivet av tystnad. Genom meditationen söker vi kontakt med detta centrum. Avslutningsvis, vi söker genom olika övningar en erfarenhet och djupare förståelse av följande ord av Martin Lönnebo: ”Jag tror att det första ja, det absolut första, är att på nytt lära sig se, höra, röra sig, vara. Låt inte världen försvinna bakom klichéer, se inte världen genom dollartecken, inte ens genom ideologi, skepticism eller religion, gå vidare bakom scenens alla draperier, tvätta era ögon rena i nuet, sök den äkta naiviteten, som renats i resignationens kalla bad, lyssna till orden och tystnaden, se hur färgerna och formerna avslöjar tidens illusioner och blottar dess verkliga närvaro, se hur vacker en enkel rörelse kan vara, känn doften av blåbärsris och pors, känn marken, vila tätt mot jorden, låt stjärnorna vara mått för din inbilskhet, se din broder och din syster, öppna i förtroende ditt väsen, sjunk in i den kravfria tystnaden, den stora stillheten som helar, var, lev.”

Per Mathisen

präst i Forshaga-Munkfors församling

Mattias Kareliusson

Kyrkoherde

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.