Hoppa till huvudinnehållet

Dejebor får vänta på egen ambulans: “Loppet är inte kört”

Publicerad:
Förslaget om en ambulans stationerad i Deje hamnar på hyllan, efter beslut i regionfullmäktige.
Förslaget om en ambulans stationerad i Deje hamnar på hyllan, efter beslut i regionfullmäktige. Foto: Johan Nilsson/TT

Det blir ingen ambulans stationerad i Deje, i alla fall inte i nuläget.

Centerpartiet fick utslagsrösten. Men Socialdemokraterna har inte gett upp.

– Det är dags att gå från ord till handling, säger Åsa Johansson (S), oppositionsråd.

Det blev en rysare i omröstningen i regionfullmäktige, 39 nej mot 39 ja. Därför blev ordförande Jane Larsson (C) och hennes röst avgörande i frågan. Hon gick på förvaltningens linje som vill invänta effekterna av en tidigare satsning på ambulansverksamheten i länet.

– Det här ligger redan i det arbete som görs, så det finns ingen anledning att sätta dit en specifik ambulans, säger Jane Larsson.

Jane Larsson (C) röstade enligt förslaget från förvaltningen som både regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden röstat igenom.
Jane Larsson (C) röstade enligt förslaget från förvaltningen som både regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden röstat igenom. Foto: Ida Oscarsson

”Räcker inte”

Efter ett beslut i december avsattes 7 miljoner kronor för en rad åtgärder inom ambulansverksamheten i Värmland. En ytterligare ambulans har stationerats i Arvika och en ytterligare sjuktransport ska placeras i Säffle. Det ingick även ytterligare anställning av sjuksköterska hos regionens SOS Alarm samt ombord på servicebusslinjen.

Det beslutades även att en dialog skulle inledas mellan berörda kommuner för att utveckla prehospital vård mellan Munkfors och Deje.

Men Åsa Johansson, som lämnade in förslaget tillsammans med Mats Sandström (S), tror inte att åtgärderna kommer ge någon särskild stor effekt på utryckningstiderna i Forshaga och Deje.

– Men loppet är inte kört, för motionen blev besvarad. De har skrivit att vi ska ha en dialog om hur man ska gå vidare, säger hon.

Varför behövs en ambulans i Deje?

– För att utryckningstiderna där är näst högst, när vi lämnade motionen, i hela Värmland. Jag sa att det är dags att gå från ord till handling, vi kan inte bara ha dialog och utreda hela tiden utan vi behöver göra nått.

Åsa Johansson (S) tror inte att den aktuella satsningen på ambulansverksamheten kommer hjälpa utryckningstiderna i Forshaga och Deje.
Åsa Johansson (S) tror inte att den aktuella satsningen på ambulansverksamheten kommer hjälpa utryckningstiderna i Forshaga och Deje. Foto: Helena Christerdotter
Beslut: Ambulansen får förstärkning för sju miljoner

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdDejeForshaga kommunRegion VärmlandRegionfullmäktigeVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.