Styr och ställer i SD

Ledare
PUBLICERAD:
Runar Filper styr SD som han vill.
Foto: Peter Bäcker

Ve den som vågar sticka upp inom Sverigedemokraterna i Värmland. Där styr nämligen Runar Filper sedan mycket länge med järnhand och den som vågar profilera sig, tycka annorlunda eller bara inte göra som han vill petas obönhörligen bort. Kvar blir räddhågsna jasägare.

Nu har den lokale veteranen Ljubica Jasic Modin, som länge representerade SD i Karlstads kommun, fått se sig nedpetad till plats tre på listan till regionfullmäktige. I dag är hon regionråd, och en företrädare på den posten är Anders Ahl, som blev utesluten och nu leder partiet Sans och balans i Hammarö kommun.

Som förstanamn i regionvalet har Norrtäljebon och riksdagsmannen Mikael Strandman utsetts, vilket VF skrivit om. Han har ingen Värmlandskoppling och har knappt någon erfarenhet av regionpolitik och lär inte fungera där han är. Men någonstans skall han hamna och då blir det här. Han lär väl bli en av Filpers jasägare. Men varför skulle en värmlänning vilja rösta på honom.

I Karlstads kommun förekom Kjell Örnberg en petning och lämnade partiet efter interna stridigheter. Göran Bergström gjorde honom sällskap. Nu är det oklart vem som ens leder partiet i Karlstad.

I ett inlägg på Facebook (VF 29/3) uppmanar den nu före detta SD-profilen i Säffle Mathias Gyllensteen Söderström folk att inte rösta på SD i regionen och kommuner. Han skräder inte orden om Filpers ledarskap. "Den som inte rättar in sig i ledet är snart borta ur bilden". Nu är det "Filpers nickedockor och nyttiga idioter" som styr.

Värmlänningarna måste vara medvetna om att rösta på SD blir som att köpa grisen i säcken.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.