Stormar i Oberoende realister

Ledare
PUBLICERAD:
Peter Åkerström hoppar av.
Foto: Daniel Olausson

Det stormar rejält för det styrande lokalpartiet Oberoende realister i Hagfors. I förra veckan avgick grundaren Peter Åkerström som ordförande och lämnade sina politiska uppdrag. Nu lämnar han också partiet, och det med mycket hårda ord. "Svinaktigt", "svek", "falska" och "kränkt" är ord som han använder (NWT 5/4).

Egentligen är detta inte så förvånande. Lokala missnöjespartier brottas oftare än etablerade med den här sortens interna strider. Den förenande idén är oftast att vara mot de andra eller om någon specifik fråga – det kan gälla en nedlagd skola eller en nöjespark. Men det räcker sällan längre än så, och plötsligt skall en mängd människor med olika viljor och åsikter samsas i ett mer heltäckande program.

I Hagfors fall var det ett utbrett missnöje med Socialdemokraterna som styrt i en smärre evighet, och där de vanliga oppositionspartierna tydligen inte passade. Och plötsligt blev OR, som bara bildades ett år innan förra valet, de som skulle styra kommunen. Det har ju gått så där. Ovanan att styra har märkts genom några skandaler och stridigheter i kommunen. Samma ovana gör att de inte heller fungerar internt.

Det ligger en hel del i det Åkerström säger när han påpekar att det är svårt om man inte har en ideologisk grund att stå på. Även om andra partier också bråkar internt så har de ändå grunden gemensamt. Kommunpolitiken är förvisso mer pragmatisk men i slutändan har det avgörande betydelse. Andra lokalpartier i Värmland har drabbats av stridigheter och avhopp av samma skäl – Karlstad, Eda, Sunne. Det kommer att bli en uppförsbacke för OR i valet i höst.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.