Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Socialdemokratisk valpropaganda

Publicerad:
[S] kan vara för, men de kan lika gärna säga nej efter ett tag. De går inte att lita på i sitt agerande och för företag som vill komma hit är det inga bra signaler med en sådan otydlighet, skriver Frida Pettersson och Alexander Torin.
[S] kan vara för, men de kan lika gärna säga nej efter ett tag. De går inte att lita på i sitt agerande och för företag som vill komma hit är det inga bra signaler med en sådan otydlighet, skriver Frida Pettersson och Alexander Torin. Foto: Jonny Ohlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Flera stora näringslivsetableringar, som vi i det blågröna styret arbetat för att få hit, har motarbetats aktivt av Socialdemokraterna som först sagt ja, men sedan nej, skriver Frida Pettersson och Alexander Torin.

Svar till artikel (NWT 6/4).

I NWT den 6 april 2022 påstår Socialdemokraterna att Karlstad har gått miste om flera tusen arbetstillfällen på grund av att det blågröna styret misslyckats i kontakterna med två icke namngivna företag.

Artikeln är anmärkningsvärd på flera sätt. Dels är Socialdemokraterna tydligen att betrakta som en källa av egen kraft, det vill säga att de kan påstå saker som inte går att kontrollera, och detta går i tryck. Enligt vad vi förstår har Nya Wermlands-Tidningen inte hört av sig till kommunen för att dubbelkolla de här uppgifterna, så de publicerar alltså obekräftade påståenden från oppositionen under ett valår.

Dessutom kan vi konstatera att när vi frågar kommunorganisationen så känner de inte till vilka företag detta skulle kunna röra sig om. Inte heller är det någon politiker i det blågröna styret som har haft något slags samtal med ett ”teknikföretag” eller ”handelsföretag” som sedan tackat för sig och gått vidare.

Så skriver du en debattartikel

Vilka personer i Karlstads kommun har egentligen haft samtal med de här företagen över huvud taget? Hade Socialdemokraterna talat om vad företagen heter så hade vi ju kunnat undersöka var det i sådana fall gick fel, men det gör de inte, och inte heller är detta något de har nämnt tidigare. Det här påminner om när Håkan Holm Alteblad (S) påstod sig ha kontakt med 100 företag som ville etablera sig på Eriksberg. Den listan fick vi heller aldrig se.

Extra pikant blir det ju när vi vet att Socialdemokraterna i själva verket är det stora nejsägarpartiet. Flera stora näringslivsetableringar, som vi i det blågröna styret arbetat för att få hit, har motarbetats aktivt av Socialdemokraterna som först sagt ja, men sedan nej. Handelsetableringen på Månsberget och City Gross är tydliga exempel på detta. Enligt Socialdemokraterna var detta tydligen fel sorts arbetstillfällen.

Socialdemokraterna är opålitliga. Vilka företag som är okej, och vilka som inte är det, beror helt på Socialdemokraternas magkänsla för stunden. De kan vara för, men de kan lika gärna säga nej efter ett tag. De går inte att lita på i sitt agerande och för företag som vill komma hit är det inga bra signaler med en sådan otydlighet.

Med det sagt så håller vi helt med om att det finns saker som måste förbättras och processer som behöver gå smidigare, och arbetet med detta pågår för fullt. Det ska inte vara besvärligt att ha kontakt med Karlstads kommun, och vi vill gärna ha hit fler företag och fler arbetstillfällen. Till exempel har vi fått nya myndigheter, etableringar i Molkom och Vålberg, samt haft en god utveckling i områden så som Välsviken och Inre hamn.

Vi har en positiv inställning till alla företag som vill växa och utvecklas här – jobben är grunden för vår välfärd. Socialdemokraterna får därför gärna öppet redovisa vilka företag det handlar om så att vi kan välkomna dem hit.

För det blågröna styret

Frida Pettersson (C)

Kommunalråd

Alexander Torin (M)

Kommunalråd

Artikeltaggar

Alexander TorinCenterpartietCitygrossDebattEriksbergFrida NilssonHåkan Holm AltebladInre hamnKarlstads kommunMånsbergetModeraternaMolkomNWTSocialdemokraternaVålbergVälsviken