Hoppa till huvudinnehållet

Wretlings nästa uppdrag: banta Värmlänningarna

Publicerad:
Värmlänningarna i Ransäter regisseras för nionde gången av Olof Wretling. I år ska det bli en kortare, mer familjevänlig föreställning.
Värmlänningarna i Ransäter regisseras för nionde gången av Olof Wretling. I år ska det bli en kortare, mer familjevänlig föreställning. Foto: Lena Richardson

Värmlänningarna kommer tillbaka till Ransäter i sommar, men i ett kortare format än tidigare.

Föreställningen ska bantas med fyrtio minuter och nu utlovas ett ”folklustspel utan träsmak i rôva”.

– Föreställningen behöver bli kortare utan att vi gör avkall på dramatik och de fantastiska porträtten. Jag drömmer om att skapa den där teaterupplevelsen jag själv hade velat se med min mamma och pappa när jag var nio år, säger regissören Olof Wretling.

Årets uppsättning riktar sig till hela familjen, men kortare betyder inte kort: två och en halv timme pågår upplevelsen, pausen inräknad. Det är fyrtio minuter kortare än tidigare, men en rejäl stund med lustspel, sång och musik.

Men ändå - är det inte lite av ett helgerån att skära i Värmlänningarna?

– Ja, det kanske det är, men samtidigt, då skulle man kunna se det mesta som ett helgerån. Stumfilmen till exempel är ju bara 1.10, säger Olof Wretling till NWT.

– Jag säger inte att den långa versionen är dålig, men man måste bestämma sig för vem man vill berätta för. Jag ser det som en större uppgift att skapa ett spel som når en hel familj. Att ta sin familj och sina barn till den här fantastiska spelplatsen – det är en handgrävd amfiteater – det borde kunna vara en utflykt att minnas!

Fartfylld upplevelse

”Värmlänningarna – ett folklustspel utan träsmak i rôva” löd rubriken på ett pressmeddelande som skickades ut under torsdagsförmiddagen.

– Det är lite skämtsamt, men det är ett sätt att försöka hjälpa alla att förstå att det kommer att vara en fartfylld familjeupplevelse, säger Olof Wretling.

Ole Aleksander Bang och Emelie Hebbe återkommer som Erik och Anna.
Ole Aleksander Bang och Emelie Hebbe återkommer som Erik och Anna.

Att göra en kortare och därmed barnvänligare föreställning är ett sätt att nå fler grupper än stampubliken:

– Någonstans är det dags att Värmlänningarna tar klivet så att den inte bara är tyngd av traditionerna. Jag tror på den här idén, säger Olof Wretling.

Största utmaningen

Hans jobb blir nu - bland annat - att korta ner och strama upp och han ser därför årets upplaga som ”sin största utmaning som regissör genom åren i Ransäter.” Årets säsong blir hans nionde som regissör.

Vad som ryker när så pass mycket ska bort återstår att se:

– Däri ligger den stora utmaningen! Mitt mål är att du ska gå därifrån och säga att ”har den inte alltid varit så här”. Mitt mål är att man inte ska sakna något, säger han.

Återvändare i huvudrollerna

Värmlänningarna spelas i Gropa den 24 och 25 juni samt 2 och 3 juli.

I rollerna som Erik och Anna återkommer Ole Aleksander Bang och Emelie Hebbe, och Anna Lotta Larsson återvänder till rollen som Mor Annika. Musiken är arrangerad av Pär Jorsäter.

Produktionen genomförs i samarbete med Wermland opera och med stöd av Kulturrådet och Munkfors kommun. Arrangör är hembygdsföreningen i Ransäter.

Artikeltaggar

KarlstadMusikNöje/KulturOlof WretlingRansäterRansäters hembygdsföreningTeaterVärmlands länVärmlänningarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.