Hoppa till huvudinnehållet

Malin drog i gång en insamling för den hemlösa familjen

Publicerad:
Malin Kling Uddgren gick i taket när hon läste om den hemlösa familjen. Redan på onsdagskvällen drog hon igång en insamling.
Malin Kling Uddgren gick i taket när hon läste om den hemlösa familjen. Redan på onsdagskvällen drog hon igång en insamling.

– Anton ska inte behöva se tillbaka på den här våren, när han tog studenten, som ett stort djävla mörker, säger Malin Kling Uddgren.

NWT:s reportage om den hemlösa familjen i Karlstad har väckt vrede och ett enormt engagemang.

De var en familj som andra – nu är Anna och barnen hemlösaHär är fallgroparna som kan göra barnfamiljen hemlös

– Det ska inte vara så här, säger Malin Kling Uddgren. Jag tycker att hemlöshet är ett onödigt problem, och jag klarar inte av när barn hamnar i kläm i det här.

NWT:s reportage hade inte legat ute på webben många minuter innan Malin, efter en koll med Anna, mamman i familjen, drog igång en insamling bland sina vänner och bekanta på Facebook.

– Anna är jätteobekväm med att få hjälp. Jag fattar det. Men hon ska inte behöva känna så. Jag vet ju att hon hjälpt ensamkommande flyktingar och många andra. Nu är det hon som fått problem och ser allt rasa fast hon inte har gjort något fel. Det är hennes tur att få hjälp nu, och jag hoppas att hon vill låta oss göra det.

På torsdagseftermiddagen hade insamlingen inbringat över 7 000 kronor. Malin och hennes vänner hoppas få bidra till en fin student för äldsta sonen i familjen.

– En vacker dag är det över. Familjen har fått en bostad, och vi andra kan tugga vidare i våra liv. Då ska Anton inte behöva se tillbaka på den här våren, när han tog studenten, som ett stort djävla mörker. Han ska känna att han också fick sjunga, lite grand i alla fall, om studentens lyckliga dar.

Stort engagemang

Det var många läsare som hörde av sig till NWT i går och ville hjälpa familjen. Eldsjälar på en gymnasieskola erbjöd Anton kostym och biljett till studentbalen. En ensamstående mamma i Grums lånar gärna ut sitt lilla hus om familjen vill ha studentfirandet där. En förälder erbjuder sonens studentkostym, en annan familj vill skänka sin sons nya studentmössa. Och flera personer står redo att starta insamlingar.

Azra Dajic hörde sig för om vilken hjälp familjen kan behöva. Hon blev berörd och upprörd när hon läste om den situation Anna och barnen hamnat i.
Azra Dajic hörde sig för om vilken hjälp familjen kan behöva. Hon blev berörd och upprörd när hon läste om den situation Anna och barnen hamnat i. Foto: Jonas Klint

Azra Dajic hörde sig för om vilken hjälp familjen kan behöva. Hon är chef på ett stort it-bolag och har ett stort nätverk, och vet många som säkert vill göra en insats.

– Som mamma till två barn blir man berörd, säger hon. Jag har många bekanta vars barn tar studenten i vår. Det känns hemskt att det finns en pojke i Karlstad som inte kan njuta av det, som är en stor och viktig händelse i en ung människas liv.

Okänd IT-jätte tänker växa snabbt i Karlstad

Känslorna är många och starka, säger hon.

– Jag upprörs också över att Anna, som hon kallas i reportaget, inte får adekvat hjälp och det stöd av socialtjänsten som alla är berättigade till och förtjänar i en sådan här situation.

Marika Källu, som har café och catering på Kilenegården på Hammarö, blev både arg och ledsen när hon läste om familjen.

– Här är en mamma som bara försökt göra rätt för sig, och så ska hon inte få någon hjälp av kommunen när hon oförskyllt råkat så illa ut.

Marika Källu på Kilenegården vill bjuda familjen på studentfest.
Marika Källu på Kilenegården vill bjuda familjen på studentfest. Foto: Sara Fallberg Omar

Marika skulle vilja bjuda familjen på studentfest.

– Stackars lilla pojk. Det är klart att han ska ha en studentfest! Det är många som bokar in sig här för studentmottagningarna. Om det passar stänger jag så de får lokalen för sig själva, och bjuder på mat, kallskuret, smörgåstårta eller vad de kan tänka sig.

Anna, mamma i familjen, är rörd och glad över uppståndelsen och engagemanget. Hon ska sätta sig ner med Anton och fundera på hur de ska göra med alla erbjudanden de fått.

– Vilka jättefina människor det finns!

– Jag har ju varit med och gjort insamlingar och försökt hjälpa själv, säger hon. Det gör ont i själen när man ser andra fara illa. Men jag har svårt att riktigt förstå att det är oss det gäller nu. Nu är det vi som finns på andra sidan.

Artikeltaggar

HemlösKarlstadMänskligt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.