Hoppa till huvudinnehållet

Hundraåringen som blev visklassiker firas med konsert i Karlstad

Publicerad:
Mikael Samuelson tar sig an hundraåriga visklassiker i en konsert i Tingvallakyrkan på lördag, den 9 april.
Mikael Samuelson tar sig an hundraåriga visklassiker i en konsert i Tingvallakyrkan på lördag, den 9 april. Foto: Monika Franzon

I år fyller en riktig visklassiker hundra år: Birger Sjöbergs Fridas bok, fylld med visor som blivit evigt gröna.

På lördag eftermiddag, den 9 april, kommer Mikael Samuelson och Mats Bergström till Karlstad för att uppmärksamma jubileet med en konsert.

Mikael Samuelson sjunger och Mats Bergström är gitarrist och de har samarbetat länge, både kring Bellman och Taube och med den nu högaktuelle Birger Sjöberg.

1922 kom Sjöbergs ”Fridas bok”, med visor som Den första gång jag såg dig, Frida i vårstädningen och även Släpp fångarne loss, det är vår.

Älskade visor

Visorna utspelar sig i en småstad som Birger Sjöberg skildrar med humor och värme.

Mats Bergström och Mikael Samuelson vid en tidigare konsert.
Mats Bergström och Mikael Samuelson vid en tidigare konsert.

– De älskade visorna kring det lilla samhället "Lilla Paris" är välkända bland den äldre generationen i vårt land. Det kan vara dags att åter sprida ljus över en av våra finaste visdiktare, skriver Mats Kästel från arrangerande Karlstads orkesterförening i ett mejl till NWT.

Vid lördagens konsert görs just det. Den hålls i Tingvallakyrkan i Karlstad och den som sjunger är Mikael Samuelson, känd från såväl opera som oratorier, musikaler och vissång. Gitarristen Mats Bergström är också han mångsidig och har samarbetat med bland andra Malena Ernman, Olle Persson och Georg Riedel.

Birger Sjöberg (1885-1929), författare, skald och vissångare, kom 1922 ut med vissamlingen Fridas bok.
Birger Sjöberg (1885-1929), författare, skald och vissångare, kom 1922 ut med vissamlingen Fridas bok.

Artikeltaggar

HistoriaKarlstadKarlstads orkesterföreningKonserterLitteraturMikael SamuelsonMusikNöje/KulturTingvallakyrkanVärmlands länVisa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.