Hoppa till huvudinnehållet

Här är fallgroparna som kan göra barnfamiljen hemlös

Publicerad:
Foto: Lisa Olaison

Hur kan det bli så här?

Hur kan en mamma och hennes barn bli hemlösa i Karlstad?

De var en familj som andra – nu är Anna och barnen hemlösa

Det är Björn Söderman som har ansvar för det bostadssociala arbetet på socialförvaltningen i Karlstad.

– Inom socialförvaltningen tittar man på om personen gjort så gott den kan. Det kan vara så att om någon sagt upp sitt hyreskontrakt själv så görs bedömningen att den här personen inte gjort så gott den kan.

Det var ju, som Anna berättar i reportaget, detta som blev hennes fall. Hon sa upp lägenheten själv när hyresvärden hotade med avhysning.

Det är inte Björn Södermans enhet som gör utredning och beslutar om en person har rätt att få hjälp att skaffa bostad. Hans enhet skaffar fram lägenheter när beslut om bostadsanskaffning tagits och hit har Anna inte kommit än. Därför har han ingen direkt bakgrund i hennes fall.

Men han har sett många föräldrar och barn som hamnat i liknande situationer.

Hans enhet har 350 lägenheter, som kommunen hyr av olika fastighetsbolag i stan. Det är kommunen som står på kontraktet, sedan får den som saknar bostad hyra av kommunen i andra hand.

Vilka är det som bor i dessa lägenheter?

– Det är personer med sociala problem och nyanlända, men också en hel del ensamstående mammor som har enbart ekonomiska problem.

Hur brukar det gå till, när barnfamiljerna förlorar sina hem?

– Ofta handlar det om att man kommer efter med hyran på olika sätt, genom felaktiga prioriteringar eller beslut. Många tror inte att det ska gå så illa. Men det gör det ganska kvickt.

– Många som vi träffar på trodde inte att man kan bli vräkt när man har barn. Det kan man.

Vad händer då, när räkningarna hopar sig? Vad ska man ta sig till?

– Prioritera att betala hyran. Det vill jag trycka på: prioritera ner allt som inte är hyreskostnader, för blir man efter med hyran kan det gå fort. Och säg aldrig upp hyreskontraktet själv! Hyresvärden kan inte ansöka om avhysning utan att först komma med en uppsägning. Ofta har man tre månaders uppsägning, vilket ger tid att försöka ordna upp situationen.

När en familj är på väg att bli av med sitt hem är hyresvärden och kronofogden skyldiga att slå larm hos de sociala myndigheterna. Kontakt tas med föräldrarna, och om om de vill kan de få stöd och hjälp att försöka reda upp situationen.

Om det inte går kan en utredning om rätten till bostadsanskaffning ta vid. Här närmar vi oss Björn Södermans enhet, men också det ögonblick som satte marken i gungning under Anna. För Anna fick nej.

– Oavsett om man får hjälp till bostadsanskaffning beviljad eller ej så finns alltid möjligheten att få ett akutboende, säger Björn Söderman.

Anna fick inte det:

– Jag fick information om på vilka platser kommunen har akutboende för barnfamiljer, inget annat. Jag har aldrig fått något erbjudande, säger hon.

– Min uppfattning och erfarenhet är att det alltid erbjuds ett akutboende till den som står helt utan någonstans att bo, säger Björn Söderman. Det kan vara så att det gjorts en bedömning att familjen har det bättre hos mammans syster och i de rum hon själv ordnade än i de akutboenden som fanns tillgängliga.

Anna har just fått veta att ett nytt beslut om bostadsanskaffning är på gång. Går det som hon hoppas kommer hennes ärende till Björn Södermans enhet.

Vad erbjuds hon då? Är det en tillfällig lösning eller en lägenhet som familjen kan känna sig som hemma i?

– På pappret är det en tillfällig bostad. Vi vill att man ska göra allt man kan för att få tag i ett eget boende och är det så att man inte sköter sig så kan vi säga upp kontraktet. Men det finns också en möjlighet att familjen kan få ta över lägenheten och skriva eget kontrakt med hyresvärden.

Artikeltaggar

HemlösKarlstadKarlstads kommunMänskligtSocial verksamhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.