Hoppa till huvudinnehållet

Han är den mystiske brevskrivaren som fick OR-grundaren att hoppa av

Publicerad:
Företagaren Bengt Gustavsson (OR) är den som skrev den omdiskuterade skrivelsen till OR:s styrelse som innehöll kritik mot Peter Åkerström.
Företagaren Bengt Gustavsson (OR) är den som skrev den omdiskuterade skrivelsen till OR:s styrelse som innehöll kritik mot Peter Åkerström.

Det är företagaren Bengt Gustavsson i Hagfors som skrev brevet till OR:s styrelse som ledde till att OR:s grundare Peter Åkerström hoppade av politiken.

– Jag har inget att skämmas för. Det är jättebra att han har avgått, säger Bengt Gustavsson till NWT.

NWT kunde i måndags berätta att partiet Oberoende realisters grundare Peter Åkerström lämnar alla sina politiska uppdrag och sitt medlemskap i partiet.

– Några har betett sig svinaktigt, sa han.

Upprinnelsen var en skrivelse som kommit in till partistyrelsen och togs upp vid ett styrelsemöte i februari. I skrivelsen riktades kritik mot Peter Åkerström. Det framfördes att andra styrelsemedlemmar inte vågar göra sin röst hörd, samt att miljön är diktatorisk och dysfunktionell.

Avslöjar: Därför lämnar OR:s grundare partiet – ”Har betett sig svinaktigt”Kommunalrådet slår tillbaka efter kritiken mot OR: ”Känner en enorm besvikelse”Oppositionsrådet Tomas Pettersson (S) ”Är anmärkningsvärt”

Peter Åkerström ville att styrelsen skulle ta ställning till skrivelsen. Men han fick inget gehör för detta. Peter Åkerström kände inte igen sig i kritiken och tyckte att den var orättvis. Eftersom styrelsen inte tydligt tog ställning emot skrivelsen har han nu brutit med partiet.

”De var rädda”

Nu träder alltså Bengt Gustavsson fram i NWT och berättar att han är brevskrivaren. Han berättar att det var i egenskap av ordförande i valberedningen som han skrev brevet.

Bengt Gustavsson skräder inte orden.

– Jag har 45 års erfarenhet av styrelsearbete och jag kunde bara konstatera att det inte fungerade här. OR slaktade han, styrelsen betyder ingenting för honom, Hagfors skiter han i och medmänniskor betyder inget för Peter Åkerström utan det är bara han själv det handlar om. Som ordförande fungerade han inte bra. Därför fungerade inte styrelsen för de var rädda för honom. I skrivelsen förklarade jag också att jag avgick som valberedningens ordförande för jag kunde inte lura in människor i en sån miljö.

Bengt Gustavsson säger att mycket av kritiken i skrivelsen kommer från styrelsemedlemmar.

– Det är ett flertal i styrelsen som har berättat. Det var bara tjafs och han har ett ansvar för att styrelsen fungerar. Så det är jättebra att han har avgått. Det var det bästa som kunde hända.

När delar av styrelsen använder sig av en sån här person som Bengt Gustavsson för att framföra kritik så blir man mörkrädd.
Peter Åkerström, OR:s grundare.

”Skrattade så de grät”

Bengt Gustavsson berättar att OR:s styrelse nyligen träffats.

– Styrelsen hade sammanträde i förrgår och de skrattade så de grät för nu kunde de kommunicera med varann och göra saker ihop. De vågade inte prata när han var ordförande.

Bengt Gustavsson anser dock att Peter Åkerström gjorde ett mycket bra jobb när han startade partiet.

– Men det är inte så lätt sedan när man själv kommit med idén och sedan som styrelseordförande behöva ta hänsyn till andra.

På en punkt är dock Bengt Gustavsson enig med Peter Åkerström.

– Styrelsen borde tagit upp min skrivelse för att ta ställning till den. Det var därför som jag skrev den, självklart.

Hur ser du på att skrivelsen fått den effekten att Peter Åkerström helt hoppat av OR?

– Jag hade aldrig någonsin i helvetet tänkt mig detta, säger Bengt Gustavsson och skrattar.

Peter Åkerström OR:s grundare.
Peter Åkerström OR:s grundare. Foto: Privat

Låg nivå

Peter Åkerström har fått ta del av kritiken som Bengt Gustavsson framför i NWT och har fått möjlighet att kommentera.

– Men, det är inte ens värt att kommentera, det är för låg nivå. Det visar mer vilken person Bengt Gustavsson är. När delar av styrelsen använder sig av en sån här person som Bengt Gustavsson för att framföra kritik så blir man mörkrädd, säger Peter Åkerström.

Artikeltaggar

Hagfors kommunOberoende realisterPeter ÅkerströmPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.