Hoppa till huvudinnehållet

Butikschefer brottade ner våldsam tjuv: ”Sa att han skulle sticka ner mig”

Publicerad:
Bröderna och butikscheferna Krister Lennartsson, 49, och Kent Lennartsson, 54 fick beröm av polisen för sitt ingripande.
Bröderna och butikscheferna Krister Lennartsson, 49, och Kent Lennartsson, 54 fick beröm av polisen för sitt ingripande. Foto: Privat

De två bröderna och butikscheferna på ICA Orrbyhallen i Grums, Kent och Krister Lennartsson, brottade ner tjuven och höll fast honom på marken.

Minuter senare greps han av polis.

Försökte stjäla varor – hölls fast av chefer i livsmedelsbutik: ”Var våldsam”

En man i 20-årsåldern klev på tisdagsförmiddagen in på ICA Supermarket Orrby i Grums. Mannen verkade påverkad av någonting och drog snabbt uppmärksamheten till sig.

– Han tog två panpizzor ifrån frysdisken. Vi har tidigare observerat att han går in i butiken och är där väldigt länge och sen inte köper något eller bara något litet, så vi blev misstänksamma om att något inte stod rätt till, säger Krister Lennartsson.

En anställd kvinna följde efter honom.

– Han gick till kassan och där betalade han inte pizzorna. Då ringde hon till mig och min bror och berättade. Då gick jag ut och mötte upp honom innan utgången. Där frågade jag honom lugnt och stilla om han hade betalat för allt. Det sa han att han hade gjort.

”Blev riktigt våldsam”

Men när Krister konfronterade mannen om pizzorna ändrades snabbt situationen.

– Han började bli våldsam med en gång. Jag bad honom följa med men det ville han inte och då blev han riktigt våldsam och tog tag i mig och snurrade runt mig, men då lyckades jag få ner honom på marken. Han riktade några slag i luften, men jag kunde parera och hans jacka var så stor så när den blev dragen över hans huvud kunde jag lättare ta ett grepp och få ner honom.

– Min bror var sedan med och hjälpte till så att vi kunde hålla fast honom, men han var väldigt våldsam så vi ringde polisen.

Under tiden som tjuven hölls fast blev Krister hotad.

– Han sa att han skulle sticka ner mig om han fick syn på mig på stan.

Kort efter det anlände polisen.

– De tog honom i handfängsel och körde iväg honom, det var så pass allvarligt.

I tumultet som uppstod precis utanför kassalinjen gick ett plexiglasfönster sönder.

ICA Supermarket Orrby i Grums drabbades av ett rån under tisdagsförmiddagen.
ICA Supermarket Orrby i Grums drabbades av ett rån under tisdagsförmiddagen. Foto: Krister Lennartsson

Det var en självklarhet för Krister och Kent att gripa in.

– Den senaste tiden har det eskalerat med personer som är drogpåverkade. Tjejerna i butiken vågar inte ta såna här grejer och ska inte behöva göra det heller.

”Arbetat som ordningsvakt”

Krister Lennartssons bakgrund kom också väl till pass.

– Jag har tidigare arbetat som ordningsvakt så jag har utbildning i detta. Det blir också lättare när vi är två i en sån här situation att vi kan stå på oss och säga att vi inte accepterar det här. Men det är tråkigt när det ska behöva bli handgemäng.

Men det gick bra och ingen kom till skada.

– Det kunde ha gått väldigt illa och det var väldigt obehagligt. Sättet som han hotade mig och att han blev så våldsam. Han sa att han ville sitta inne och att han skulle sticka mig. Det kändes inte särskilt bra när en person säger så, då måste man ta det på allvar.

Polispatrullen som var på plats berömde brödernas ingripande då ingen kommit till skada.

Frisläppt

Initialt skrev polisen en anmälan om rån – då hot och våld förekommit. Åklagaren omrubricerade sedan ärendet till ringa stöld och olaga hot, baserat på värdet på det som stals.

Efter förhör blev mannen frisläppt.

– Om åklagaren gör bedömningen att det inte kan leda till häktning – då det är ett så lågt straffvärde – kan inte personen bli anhållen, säger Mats Öhman, presstalesperson polisregion Bergslagen.

Mats Öhman, presstalesperson polisregion Bergslagen.
Mats Öhman, presstalesperson polisregion Bergslagen. Foto: LARS HEDELIN

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrumsIcaOlaga hotPolisenRånRinga stöld

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.