Värmländsk politiker får toppuppdrag i Bryssel

Publicerad:
Charlie Weimers (SD) från Hammarö valdes i tisdags till vice ordförande för Gruppen Europeiska konservativa och reformister i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson / TT

Charlie Weimers (SD) från Hammarö valdes i tisdags till vice ordförande för Gruppen Europeiska konservativa och reformister i Strasbourg.

– Detta är en position som ger ett betydande inflytande över partigruppens inriktning, skriver Charlie Weimers i ett mejl till NWT.

Charlie Weimers, som är ledamot för Sverigedemokraterna i Europaparlamentet sedan 2019, blir därmed en av endast fyra svenskar som sitter i ledningen för en europeisk partigrupp.

– Mitt fokus kommer att ligga på att rulla tillbaka makten från Bryssel, bevara Sveriges makt över skogs- och jaktpolitiken samt förhindra att EU tar över migrationspolitiken genom att stoppa Ylva Johanssons migrationspakt. Jag kommer även verka för att EU blir oberoende av rysk energi genom att uppmuntra kärnkraft, skriver Charlie Weimers i ett mejl till NWT.

Gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR-gruppen)

Partigruppen grundades 2009.

Under nuvarande valperiod har gruppen 62 platser i Europaparlamentet, vilket gör den till den sjätte största bland de sju politiska grupperna denna valperiod.

Ledamöterna kommer från 15 EU-länder.

Gruppen har sex vice ordföranden.

ECR-gruppen anser att Europa är i behov av förändring, med mindre centralisering och mindre byråkrati. De vill även främja rättvis och fri handel, ekonomisk återhämtning, tillväxt och konkurrenskraft samt reformera EU:s migrationssystem.

KÄLLA: Europaparlamentet

Artikeltaggar

BrysselCharlie WeimersEUEuropaparlamentetHammaröPolitikStrasbourgSverigedemokraternaYlva Johansson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare