Hoppa till huvudinnehållet

Smittskyddsläkaren: ”Finns inga rekommendationer från oss”

Publicerad:
”Det finns inga rekommendationer som vi har gett ut att man ska minska på sammankomster”, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare,
”Det finns inga rekommendationer som vi har gett ut att man ska minska på sammankomster”, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare, Foto: Helena Karlsson

Anna Skogstam, smittskyddsläkare, säger att det inte finns några rekommendationer om sammankomster - vilket rektorn för SG/Broby hävdar.

Karlstad, Arvika och Kristinehamn planerar dessutom för ett restriktionsfritt studentfirande.

– Det blir precis som allting en gång var, säger Arvikas gymnasiechef Carina Hedengård.

Elever rasar mot skolledningen på Sunnes gymnasieskolor efter att det kommer vara restriktioner på studentdagen.

Eleverna rasar efter besked om coronarestriktioner på studenten: ”Jättetråkigt”

Föräldrar tillåts inte vara med på ceremonin i Sparbankshallen. Rektorn för SG/Broby motiverar beslutet med att de fått ”ganska starka rekommendationer från regionen att vara försiktiga i sammanhang där det samlas mycket folk”.

Men Anna Skogstam, smittskyddsläkare, säger att så inte är fallet.

– Det är upp till varje verksamhet hur man vill lägga upp sitt firande. Men från myndighetshåll och ur smittskyddssynpunkt finns det inga restriktioner eller rekommendationer på det sättet längre, säger Anna Skogstam och tillägger:

– Pandemin är ju inte slut och man behöver sin verksamhet så att man har bra förutsättningar. Men det finns inga rekommendationer som vi har gett ut att man ska minska på sammankomster. Det finns det inget lagligt stöd för. Sen kan man tycka det är lämpligt i vissa sammanhang. Men ingenting som har kommit från oss just nu.

Restriktionsfritt i Arvika

De tre största kommunerna i Värmland går tvärtemot beslutet i Sunne. I Karlstad, Arvika och Kristinehamn blir det ett restriktionsfritt firande.

– Inga restriktioner alls. Det blir precis som allting en gång var. Det är inte klassat som allmänfarlig smitta längre så vi har sagt att vi kör som vanligt, säger Arvikas gymnasiechef Carin Hedengård.

Vad tycker du om beslutet i Sunne?

– Folk får göra som de vill. Men när alla restriktioner släppte bestämde vi ganska snabbt att det inte finns någon anledning till att ha det på studenten.

Även Karlstad är inne på samma spår som Arvika.

– Vi kommer inte ha några restriktioner. Sen kan det finnas lärdomar från pandemin som vi kanske tar med oss, men det handlar om att förbättra upplevelsen och inte utifrån några restriktioner, säger Johan Kullander, skoldirektör i Karlstad.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunJohan KullanderKarlstadKarlstads kommunKristinehamnKristinehamns kommunSamhälleStudentenSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.