Karriärbytaren Anna ger Karlstad en ny konstscen – med egen båtbusshållplats

Publicerad:
Anna Åberg Bucht driver Button town café tillsammans med sin man Mathias Bucht. Hon var tidigare konstchef för Västra Götalandsregionen; nu blir hon konstchef igen men i en egen verksamhet. Foto: Lisa Olaison

Karlstad får en ny konstscen i sommar, när populära sommarcaféet Button Town Café kompletteras med utomhusgalleriet Button Town Arts.

Nu är det också klart att caféet ska få en alldeles egen båtbusshållplats.

I centrum för nysatsningen står Anna Åberg Bucht, den tidigare konstchefen på Västra Götalandsregionen, som numera är caféägare på Knappstad tillsammans med sin man Mathias.

Premiärsommaren i fjol blev en stor succé och i år är de redo för nästa steg. Den 28 maj öppnar de sitt café för säsongen, men inviger också en högst strandnära skulpturpark med ett 20-tal medverkande konstnärer.

– Det är jätteroligt att jag kan använda mitt kontaktnät och min erfarenhet till att bygga upp det här. Vi får se hur stort det blir, säger Anna Åberg Bucht och gissar att det de nu drar igång är Karlstads första utomhusgalleri.

Besökare från sjösidan

Den strandnära känslan förstärks av att det nu är bestämt att caféet kommer att få en alldeles egen hållplats på båtbussens linje 90.

– Det är helt fantastiskt, säger hon.

Inte alla caféer har en egen livboj. I sommar får det strandnära caféet också en skulpturpark och en egen båtbusshållplats.
Inte alla caféer har en egen livboj. I sommar får det strandnära caféet också en skulpturpark och en egen båtbusshållplats. Foto: Lisa Olaison

Hållplatsen kommer att göra det bilfria caféet mer tillgängligt och att intresse finns för att ta sjövägen till caféet märktes redan i fjol.

– Det har kommit besökare hit i både motorbåtar, SUP:ar och kajaker!

Gör allt för konsten

Anna Åberg Bucht är också aktuell som nyvald ordförande för Värmlands konstförening.

– Värmlands konstförening vill jobba för ett ökat intresse för konsten, så det känns jättekul att jag själv kan bidra med en ny plats för konst!

Hon är själv inte konstnär – ”nej, absolut inte” svarar hon på den frågan – men brinner starkt för konsten.

Konsten som drivkraft

– Det som driver mig är att jobba för kulturen och konsten. Det är så viktigt att det ska finnas konst runtom oss. Jag kommer att göra allt jag kan för att människor ska kunna ta del av konsten och sänka trösklarna till den, och framför allt arbeta för att ge plats åt och uppmuntra alla våra värmländska konstnärer. Vi är ett län med så otroligt många bra konstnärer, säger hon.

Anna Åberg Bucht är aktuell både med en nysatsning på sitt café och som nyvald ordförande för Värmlands konstförening.
Anna Åberg Bucht är aktuell både med en nysatsning på sitt café och som nyvald ordförande för Värmlands konstförening. Foto: Lisa Olaison
Anna, 47, lämnar toppjobb för café på hemmaplan

Artikeltaggar

BåtbussButton town caféKarlstadKonstKonstverkNäringslivNöje/KulturSamhälleSommarVärmlands konstföreningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare