Hoppa till huvudinnehållet

Pappersbalarna på E18 kunde slutat i katastrof: ”Som att köra in i ett berg”

Publicerad:
Osäkrad last låg bakom att pappersbalar, stora som personbilar, rullade på E18.
Osäkrad last låg bakom att pappersbalar, stora som personbilar, rullade på E18. Foto: Polisen

Lasten var inte säkrad ordentligt – en inbromsning ledde till att två gigantiska pappersbalar rullade ut på E18 i Karlstad.

– Det hade kunnat sluta otroligt mycket värre. Det var ren tur att det inte fick ytterligare följder, säger trafikpolisen Mikael Blomberg.

Under gårdagen rullade två pappersbalar, stora som personbilar och med en vikt på flera ton, ut från en lastbil på E18. Balarna blockerade en omkörningsfil mellan Välsviken och Kroppkärrsavfarten.

En av balarna hade hamnat i rullning i omkring 100 meter i vägbanans färdriktning.

– Lyckligtvis inträffade ingen ytterligare olycka, säger Mikael Blomberg, trafikpolis i Karlstad.

Händelsen hade kunnat sluta betydligt värre.

– Det hade kunnat leda till katastrofala följder. Att köra in i en sådan där är som att köra in i ett berg, säger Mikael Blomberg.

Dödsolyckor har skett

Olyckan visar på hur viktigt det är att säkra sin last rätt, enligt polisen. Dödsolyckor har inträffat i Värmland på grund av att saker inte varit fastsatta ordentligt, berättar han och påpekar att dessa förhållanden gäller även i personbilar.

– Det som inte är fastsatt får en enorm vikt både framåt och i sidled. Vi har haft en dödsolycka där en skruvdragare var orsaken, för att den inte var fastsatt. Saker i rörelse får en enorm rörelseenergi, säger Mikael Blomberg.

Nu när det är dags att byta till sommardäck blir frågan extra aktuell.

– Det är ytterst vanligt att många bara slänger in dem i kupén utan att lastsäkra. Det är inte okej, säger Mikael Blomberg.

”Håll avståndet”

För samtliga förare gäller i vanlig ordning att hålla avståndet till fordon framför.

– Det är väldigt bra att hålla avståndet. Då får man mer översikt över vad som händer på vägen så att man kan agera och manövrera.

Lastbilsföraren har fått en ordningsbot på plats av polisen. Hen kan också riskera att få körkortet återkallat.

Gigantiska pappersrullar blockerade E18: ”Stora som personbilar”

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadMikael BlombergTrafikbrottTrafikolyckorTrafikpolis

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.