Hoppa till huvudinnehållet

Nytt avtal klart – så mycket får SHL-klubbarna för NHL-exporterna

Publicerad:
Lucas Forsell är draftad av Vancouver Canucks och skulle skulle innebära en fin slant för Färjestad om ett kontraktsförslag med NHL-laget läggs upp på bordet.
Lucas Forsell är draftad av Vancouver Canucks och skulle skulle innebära en fin slant för Färjestad om ett kontraktsförslag med NHL-laget läggs upp på bordet. Foto: FREDRIK KARLSSON

Ett nytt lukrativt avtal mellan Svenska Ishockeyförbundet och NHL kommer ge större övergångssummor när spelare lämnar för NHL-klubbarna.

Avtalet gäller de kommande åtta åren och träder i kraft från och med säsongen 2022/2023.

– Vi har kämpat under många år, och jag känner mig både glad och trygg för svensk ishockeys del att vi fått till det här avtalet, säger Ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg, som tillsammans med SHL:s Johan Hemlin jobbat fram överenskommelsen, i ett pressmeddelande.

Övergångspengar har aldrig varit en faktor i hockeyn på samma sätt som i fotbollen. Bortsett vissa övergångar i Europa har ersättningen varit sparsmakad. Nu finns emellertid ett nytt avtal mellan NHL och svensk hockey som kommer gälla över de kommande åtta åren och ersätter det gamla avtalet från 2016.

SUPERLIVE: Senaste nytt om FBK och slutstriden i SHL

Det gamla avtalet snittade på omkring 2,9 miljoner kronor för en spelare som går från en svensk klubb till NHL, bra pengar absolut men långt ifrån de som exempelvis fotbollsallsvenska klubbar kan få för sina exporter ut i Europa. Alexander Isak genererade omkring 90 miljoner till AIK när han såldes 2018, samma år lämnade Rasmus Dahlin Frölunda för en spottstyver av AIK:s rekordsumma.

Det nya avtalet kommer i snitt betala ut 381 000 dollar, motsvarande 3,6 miljoner kronor med dagens penningvärde. Summan kommer öka under år fem till åtta av avtalet till 425 000 dollar.

– NHL ser oss som en väldigt bra partner och en kompetent leverantör av spelare, säger Peter Forsberg, vice ordförande Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Delas mellan klubbarna

Precis som tidigare kommer pengarna delas upp på de klubbarna spelaren representerat de senaste fyra säsongerna. För Färjestads del skulle, exempelvis, Lucas Forsell generera tre fjärdedelar av de 381 000 kronor om han signar med Vancouver Canucks efter säsongen medan moderklubben Fagersta får den sista fjärdedelen.

ANALYS: 52,2 anledningar för FBK att inte slappna av än

Utöver det kommer även förbundet ersättas framöver. NHL-ersättningen där uppgår till 35 000 dollar för en spelare draftad i förstarundan och 20 000 för övriga under de första åren och 40 000 respektive 25 000 under år fem till åtta.

– De pengarna är medräknade i de pengar vi får per spelare och öronmärkta för förbunden; NHL konstaterar att förbunden har haft kostnader för att utbilda spelaren upp på de högre nivåerna, säger Forsberg.

Nytt avsnitt: ”Oj, vad fel alla hade – vem vill sätta sig i biktbåset först?”ANALYS: 52,2 anledningar för FBK att inte slappna av änNytt avsnitt: ”Oj, vad fel alla hade – vem vill sätta sig i biktbåset först?”Strömberg: ”Kan bli en rysare över sju matcher”

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyNHLSHLSvenska Ishockeyförbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.