Hoppa till huvudinnehållet

Ny rapport: Oro för desinformation i höstens val: ”Väldigt allvarligt”

Publicerad:
Reporter Felix Hall
Felix Hall
felix.hall@nwt.se
Många väljare är oroade över att desinformation kan påverka utgången av höstens val.
Många väljare är oroade över att desinformation kan påverka utgången av höstens val. Foto: Internetstiftelsen

Varannan väljare känner en stor oro att falsk eller vilseledande information på internet ska påverka resultatet i höstens val.

Detta framgår av Internetstiftelsens nya rapport ”Svenskarna och internet: Valspecial 2022”.

– Det här är väldigt allvarligt, säger oppositionsrådet i Karlstad Linda Larsson (S).

Omkring 90 procent av alla internetanvändare som är 18 år eller äldre tar del av politisk information och politiska budskap varje dag, det är något som framgår av Internetstiftelsens nya rapport.

Desinformation har den senaste tiden blivit en allt mer aktuell fråga. Det amerikanska valet 2020, pandemin och kriget i Ukraina är alla händelser som fått fler att fundera på var informationen kommer ifrån.

– Oron i sig är självklart inte bra, men det kanske kan leda till en ökad förståelse för vikten av källkritik. Vid stora omvärldshändelser är det extra viktigt att leta efter bekräftad information från flera oberoende medier, vara extra skeptisk mot information från anonyma och okända källor, och att inte sprida obekräftade uppgifter vidare bara för att man känner starkt i frågan, säger Björn Appelgren, folkbildningsansvarig, Internetstiftelsen.

”Uppenbar risk”

I september i år är det åter dags att gå till val och högst upp på Moderaternas vallista i Karlstad återfinns kommunalrådet Alexander Torin (M) som ser en fara – att Sverige kan bli utsatt för påverkanskampanjer från främmande makt.

– Det är klart att det finns en uppenbar risk att det sprids desinformation inför valet. Jag tycker att det är viktigt att vi jobbar med källkritikundervisning i skolan och förbereder medborgarna på hur man ska tackla desinformation. Att man känner sig trygg i sina förutsättningar att värdera information, säger han och fortsätter:

– Sen är det också varje enskild medborgares ansvar att man bevakar vad det är man får se och höra på sociala medier med källkritiska ögon.

Alexander Torin (M) som är ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, menar att undervisning om källkritik i skolan är jätteviktigt.
Alexander Torin (M) som är ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, menar att undervisning om källkritik i skolan är jätteviktigt. Foto: Lisa Olaison

Socialdemokraternas toppnamn i Karlstad inför valet heter Linda Larsson (S) och hon menar att det är viktigt hur man möter oron då hon tror att den framöver inte kommer bli mindre.

– Det här är väldigt allvarligt. Att man känner sig trygg både vad gäller valet, valrörelsen och att de budskap som når en innehåller fakta som man kan lita på – det är helt avgörande för att kunna känna en tilltro till det demokratiska systemet.

Stort ansvar

Partiföreträdarna har ett ansvar.

– Vi behöver göra ett arbete i kommunen och i regionerna men även nationellt. De politiska partierna behöver säkerställa att vi kan hänvisa väljarna till korrekt information.

Hon – precis som Alexander Torin – tycker att skolan har ett jätteviktigt uppdrag.

– I traditionella medier så som tv, radio och tidning är det mer ordning och reda. Det är betydligt svårare att finna information som stämmer på de sociala plattformarna där också många unga befinner sig. Då är det viktigt att man i skolan får med sig kunskaper om hur man är källkritisk och vilka källor man kan lita på.

Oppositionsrådet i Karlstad,  Linda Larsson (S) menar att partiföreträdarna har ett stort ansvar.
Oppositionsrådet i Karlstad, Linda Larsson (S) menar att partiföreträdarna har ett stort ansvar. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Alexander TorinInternetstiftelsenKarlstadLinda LarssonPolitikVal 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.