Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg närmare fängelse – intresseanmälan skickad

Publicerad:
Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist (S), Munkfors oppositionsråd Jörgen Hedeås (C),  Hagfors oppositionsråd Tomas Pettersson (S) och kommunalråd Jens Fischer (OR) undertecknar intresseanmälan  för anstalt i Råda.
Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist (S), Munkfors oppositionsråd Jörgen Hedeås (C), Hagfors oppositionsråd Tomas Pettersson (S) och kommunalråd Jens Fischer (OR) undertecknar intresseanmälan för anstalt i Råda. Foto: Munkfors kommun/Hagfors kommun

Hagfors och Munkfors kommuner har nu gemensamt skickat in en intresseanmälan till Kriminalvården om att få en anstalt i Råda.

– Det känns väldigt bra. Det har också varit en positiv respons från kommuninvånare i bägge kommunerna. Vi hoppas på att vi får till stånd detta för det skulle ju innebära oerhört mycket för arbetstillfällen i Klarälvdalen och möjlighet till statliga jobb, säger Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist (S).

Det var i mitten av mars som partiföreträdare för Hagfors och Munkfors kommuner avslöjade sina gemensamma planer för att få en anstalt av säkerhetsklass 2 i Råda.

Nu är alltså bollen i rullning och en intresseanmälan har skickats till Kriminalvården.

– Det känns bra och vore jättepositivt om vi får till en sån lösning. Statliga jobb är ju trygga oavsett om det är låg- eller högkonjunktur och det blir många positiva effekter om det här skulle bli möjligt, säger Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR).

Skulle anstaltsplanerna bli verklighet blir det plats för 350 till 400 interner och lika många anställda.

– Nu startas det en process utifrån att vi gör intresseanmälan. Sedan har ju också Mikael Dahlqvist jobbat med frågan på riksdagsnivå. Så vi kommer att jobba med frågan på olika sätt, dels från förvaltningens sida, men även politiskt. För i slutändan är det ett politiskt beslut, så vitt jag förstår, som ska tas om var en anstalt ska vara.

Han tillägger:

– Sedan får vi se hur lång tid det tar att processa intresseanmälan. Man pratar om att det kan ta upp till två år. Men jag gissar att det kan vara en viss förhandsinformation ikring det här. Behovet av klass 2-anstalter är ju jättestort i hela Sverige. Så det kan ju inte dröja alltför länge för behovet finns ju här och nu, säger Jens Fischer.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFängelseHagfors kommunJens FischerMathias LindquistMikael DahlqvistMunkfors kommunRådaTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.