Hoppa till huvudinnehållet

Eleverna rasar efter besked om coronarestriktioner på studenten: ”Jättetråkigt”

Publicerad:
Eleverna Linnéa Frykman, Freja Widlund, Frida Keck och Martin Nilsson är besvikna över skolornas beslut om årets studentfirande.
Eleverna Linnéa Frykman, Freja Widlund, Frida Keck och Martin Nilsson är besvikna över skolornas beslut om årets studentfirande. Foto: Privat

Restriktionerna har hävts och publika sammankomster är återigen en del av vardagen.

Men inte under studentfirandet i Sunne.

– Ett jättetråkigt beslut, säger eleven Frida Keck.

Beslutet om att föräldrar inte kommer att få följa med in i Sparbankshallen i Sunne under studentfirandet väcker kritik bland elever och föräldrar.

– Det här har varit en tradition tidigare och det är konstigt att föräldrar inte får följa med in på grund av restriktioner som inte finns. Man får gå på fotbollsmatcher och konserter men föräldrarna får inte komma med in, säger eleven Linnéa Frykman.

Martin Nilsson, elev, tycker inte deras åsikter har hörsammats.

– Det har funnits en studentgrupp som anordnat bal och så. Men vi har inte haft kontroll över hur många som får vara på ceremonin, utan det har rektorerna och lärarna fått bestämma.

Vi är många som är besvikna.
Martin Nilsson

– Vi har försökt få fram våra argument men de har väl inte velat ta upp det till diskussion med oss. Studenten är en stor grej och det är klart att föräldrarna vill vara med och se. Vi är många som är besvikna.

Istället för att föräldrarna ska få närvara kommer alla elever i årskurserna att få komma. Något som eleven Frida Keck tycker är märkligt.

Sparbankshallen i Sunne där studentfirandet ska äga rum.
Sparbankshallen i Sunne där studentfirandet ska äga rum. Foto: Helena Karlsson

– De har prioriterat att ettorna och tvåorna ska få komma istället för våra föräldrar. Det känns inte bra, vi vill hellre att våra föräldrar ska vara där istället för några vi knappt känner, säger Frida Keck.

– Det finns inga restriktioner för att gå på konserter till exempel, de måste helt enkelt ha ett bättre argument om det här ska vara giltigt känner jag. Från första april är covid-19 inte en samhällsfarlig sjukdom och nästan alla är vaccinerade.

”Förstår tanken”

Fredrik lJmker Snell, rektor på SG/Broby, menar dock att elevernas åsikter har tagits i åtanke i beslutet.

– De har önskat gemensamt firande, som tidigare. Då har vi sagt absolut att vi gör det. Men det stämmer att vi har haft diskussioner om att pandemin inte är över på det sättet. Det finns rapporter om ökad smittspridning och att samla alla elever, all personal samt nära och kära i samma lokal har inte riktigt känts som det ligger i tiden. Då har vi valt att göra som man gör i de flesta kommuner att vårdnadshavare får ta emot vid utspringet.

Fredrik lJmker Snell.
Fredrik lJmker Snell. Foto: Dan Enwall

Restriktionerna i samhället är borta och beslutet fattades trots att coronaviruset inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

– Samtidigt får vi ganska starka rekommendationer från regionen att vara försiktiga i sammanhang där det samlas mycket folk. Det finns ett tydligt påtalande från regerings- och regionhåll att pandemin ska inte anses som över utan något som man fortsatt behöver ta en viss hänsyn till, säger Fredrik lJmker Snell.

Smittskyddsläkaren: ”Finns inga rekommendationer från oss”

Fredrik lJmker Snell säger att han har förståelse för att man kan ha olika perspektiv i frågan.

– Jag förstår tanken att man vill ha nära och kära på sin student. Som sagt, jag har full förståelse för den tanken och önskan. Sen vet jag också att det inte är en unison bild på det sättet att alla elever och vårdnadshavare anser att att vårt beslut är felaktigt. Vi har fått ganska mycket stöd av elever, vårdnadshavare och personal att det här är rätt väg att gå. Då är det här en bra balansgång att kunna ha alla elever och personal från båda skolorna samlade. Jag får till mig att det är en blandad bild.

– Vi ser inte att vi gör något som är väldigt konstigt eller ovanligt. Vi arrangerar ett tämligen normalt firande här.

Kan du förstå att det uppstår kritik när samhället i övrigt inte har några restriktioner?

– Jag kan absolut förstå det.

Artikeltaggar

Skola och utbildningStudentenSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.