Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Med traktorerna till Stockholm

Publicerad:
Löfvens säkerhetspolitiska analyser är ingen humla som flyger, skriver Byrån.
Löfvens säkerhetspolitiska analyser är ingen humla som flyger, skriver Byrån. Foto: Patrick Pleul/DPA via AP

Visserligen har Byrån länge klagat över bristen på Europarapportering svenska nyhetsmedier, men nu blir resultatet att den svenska krisen döljs.

Reduktionsplikt, bränsleskatter och kriget i Ukraina har lämnat många svenska jordbrukare vid ruinens brant. Varningar kommer därför från alla delar av jordbrukssektorn om att landets livsmedelsförsörjning är hotad. Fullt naturligt väljer då Sveriges Radio (30/3) att sända ett reportage om krisen för bönderna – i Frankrike.

Visserligen har Byrån länge klagat över bristen på Europarapportering svenska nyhetsmedier, men nu blir resultatet att den svenska krisen döljs. Ska läget upp på den politiska dagordningen måste snart svenska bönder göra som sina franska kollegor och köra upp med traktorerna till Stockholm. Om de fortfarande har råd med bränslet vill säga.

Ingen flygande humla

I en kommentar i finsk media säger vår tidigare statsminister Stefan Löfven att det inte skulle bli säkrare om Natogränsen låg alldeles intill Ryssland (Yle 1/4).

Med Stefan Löfvens logik hade alltså Estland och Lettland varit säkrare idag om de stod utanför Nato. Löfvens säkerhetspolitiska analyser är ingen humla som flyger.

Alt-SVT

Låg- och mellanstadieskolan Furubergsskolan i Varberg har blockerat SVT:s hemsida och app från elevernas skoldatorer. Rektorn uppger till Hallands Nyheter (30/3) att krigsrapporteringen gör barnen oroliga och att skolan vill ha kontroll över hur och när de konsumerar nyheter.

Byrån tycker visserligen att uttalandet ger lagom mycket 1984-vibbar och att det är allvarligt att det offentliga försöker styra barns informationsinhämtning, särskilt då de är mycket unga. Men det kanske ändå kan vara en god lärdom för de statsfinansierade journalisterna på SVT att utmålas som alternativmedier för en gångs skull.

Allseende

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi säger till tidningen Expressen att det finns inslag av rasism i den svenska viljan att ta emot flyktingar från Ukraina. Säga vad man vill om Miljöpartiet men de kan verkligen se tecken på rasism precis överallt.

Ryms inte här

En majoritet i riksdagen vill numera kriminalisera rymning för anstalter sedan Miljöpartiet har svängt i frågan. I dagsläget är inte rymning olagligt i sig även om det ger inverkan på permission och chansen för villkorlig frigivning.

Att till och med MP förespråkar hårdare tag borde kanske innebära närmast enighet, men flera riksdagspartier är fortfarande emot. Däribland Centerpartiet, som kanske lider av partiledaren Annie Lööfs missuppfattning att det redan är olagligt att vara kriminell i Sverige.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Annie LööfBubbel från ByrånCenterpartietDrivmedelEstlandExpressenFängelseFinlandFrankrikeGrundskolanJordbrukJournalistikLettlandMärta SteneviMedierMiljöpartietNatoRasismRysslandSigneratSocialdemokraternaStefan LöfvenStockholmSveriges RadioSVTUkrainaVarberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.