Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Avgiften för uteblivna vårdbesök chockhöjs

Publicerad:
Det är ett stort problem att patienter inte avbokar, utan bara uteblir, från bokade besök inom vården. Det handlar om tid som andra patienter skulle kunnat få, menar hälso- och sjuvårdsnämndens ordförande Marianne Utterdahl (SiV).
Det är ett stort problem att patienter inte avbokar, utan bara uteblir, från bokade besök inom vården. Det handlar om tid som andra patienter skulle kunnat få, menar hälso- och sjuvårdsnämndens ordförande Marianne Utterdahl (SiV). Foto: Jessica Gow/TT

Avgiften dubbleras för uteblivet vårdbesök. Samma sak för sena avbokningar.

Istället för dagens 200 kronor kommer det kosta 400 kronor. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden under tisdagen.

Det kommer bli dubbelt så dyrt att missa ett vårdbesök eller att avboka försent. Under tisdagen gav nämligen hälso- och sjukvårdsnämnden tummen upp till förslaget att höja avgiften för uteblivna vårdbesök. Samma sak för avbokningar som sker inom 24 timmar före besöket.

Från och med 1 januari 2023 kommer avgiften bli 400 kronor, istället för 200 kronor idag.

– Uteblivna besök är en stor utmaning för våra medarbetare när de ska planera vården. Det är tid som andra patienter skulle kunna få, säger Marianne Utterdahl (SiV), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett tidigare uttalande i NWT.

De som undantas från avgifterna är som tidigare ungdomar 13-17 år, den som är sjuk eller har sjuka barn, samt personer med minnesrelaterade sjukdomar och/eller funktionsnedsättning.

Under tisdagen beslutades även att man ska säkerställa att information om bokade vårdbesök kommer till patienten i god tid. Anledningen är Postnords utglesade utdelningstider och att kallelser inte alltid erbjuds via 1177.se. Hälso- och sjukvårdsdirektören ska redovisa detta vid nästa sammanträde och avgifterna ska följas upp om ett år.

Vården chockhöjer avgift för uteblivna besök

Artikeltaggar

Hälso- och sjukvårdsnämndenRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.