Hoppa till huvudinnehållet

Sista Packmopedsturnén presenterades: ”Om Göran lägger ner tar jag över”

Publicerad:
Under onsdagen presenterades deltagarna på årets Packmopedsturné som ska bli den sista. Pärra Eriksson, Maria Larsson, Nikke Ström, Jakob Hultcrantz Hansson, Stefan Sundström, Göran Samuelsson, Irma Schultz, Bengt Bygren och Bengan Blomgren. Saknas på bilden gör trummisen Julia Schabbauer. Foto: Carl Edlom

Under onsdagen presenterades artister och spelställen för den sista Packmopedsturnén. Med start i juli väntar 70 mil längs värmländska vägar. Medverkar gör bland andra Stefan Sundström och Irma Schultz.

För en tid sedan kunde NWT berätta att årets Packmopedsturné blir den sista. Det menar i alla fall skaparen Göran Samuelsson som när sommarens äventyr är över tänker pensionera mopederna genom att säja dem på auktion. Men en sista sväng med gänget blir det. Under en pressträff på det som tidigare hette Café August i Karlstad presenterar Göran Samuelsson årets upplägg.

– Allt har en ände, men korven den har två, börjar Göran Samuelsson.

-- Fast Packmopedsturnén har fler än två, för den har varit nedlagt flera gånger. Men nu har vi kommit till änden till slut. Det kommer att bli en fantastisk resa i sommar.

Fast det är med ett visst vemod han pensionerar sin skapelse. Flera av de artister som medverkar i år – Stefan Sundström, Irma Schultz och Nikke Ström bland andra – pratar om Göran Samuelsson som en unik kulturbärare och själva turnén som en svensk klassiker. Stefan Sundström behövde Göran aldrig fråga om medverkan, han ringde upp själv och förklarade att han skulle vara med.

– Klart jag ska vara med, säger Stefan Sundström.

– Sista chansen liksom. I vanliga fall när jag turnerar är det svårt att finnas i stunden. Man åker tåg eller buss, alla tittar på sina telefoner, ingen är riktigt där. Man kör sin konsert sedan var och en in på sitt hotellrum. Det är svårt att finna närvaro tycker jag. Men när det gäller den här turnén är det annorlunda. Det är småskaligt och man puttrar fram på grusvägar. Man hinner se grejer och kommer till ställen och scener som är unika. Mötet med publiken blir nära.

– Förresten - för att miljökompensera för turnéns utsläpp ska vi planera 1600 träd hemma hos Göran. Det blir skoj.

Stefan Sundström tar plats bakom styret och Göran Samuelsson vilar på flaket.
Stefan Sundström tar plats bakom styret och Göran Samuelsson vilar på flaket. Foto: Carl Edlom

Stefan Sundström hoppas kunna spela några Taube-låtar i sommar.

– ”Här är den sköna sommaren” vill jag köra. Vet inte om jag får med mig de andra på det. Jag gillar hans naturlyriska grejer, han var bra på att leva i nuet. Själv har jag svårt att skriva idylliska, problemfria låtar. Det gör Taube så bra. Det stör mig att jag är uppfostrad i en tradition där man alltid ska leta upp skit i tillvaron. Livet är kort. Fan, lite kul kan man väl ha.

Medverkande artister och musiker

Bengan Blomgren, Jakob Hultcrantz, Maria Larsson, Irma Schultz, Pärra Eriksson, Göran Samuelsson, Julia Schabbauer, Bengt Bygren, Stefan Sundström och Nikke Ström.

Tillsammans med Nikke Ström ser Stefan Sundström en fortsättning på turnén. De båda vännerna skrattar förtjust när de inser att de på olika håll kläckt samma idé om en fortsättning.

– Om Göran nu lägger ner tar jag över. Vi elcyklar och kör! Den här turnén vill man inte gå miste om, det är tradition. Väldigt vemodigt känns det just nu. Det är en kulturskatt. Något får vi hitta på. Det måste leva kvar, tycker Nikke Ström.

Stefan Sundström nickar gillande.

– Vi kör med elcyklar, ett steg i rätt riktning. Vi ser till att bjuda med Göran också. Det kommer att bli kanon. Elmoppar med flak!

Maria Larsson och Irma Schultz medverkar.
Maria Larsson och Irma Schultz medverkar. Foto: Carl Edlom

Irma har motorcykelkort

Irma Schultz har haft hits som ”Decembersnö” och ”Precis som du”. Hon har tävlat i Melodifestivalen tillsammans med Uno Svenningsson och tolkat Joni Mitchell.

– Jag var med på Packmopedsturnén 2007. Ett hedrande uppdrag att få vara med igen, berättar Irma Schultz och avslöjar att hon är bland de enda i sällskapet som har motorcykelkort.

– Tvåhjulingar är min grej. Just nu har jag ingen egen motorcykel så att köra moppe känns lagom, lite som hemmaplan.

Det var ovanligt lätt att välja ut årets artister förklarar Göran Samuelsson.

– Jag har länge tänkt att det skulle vara en ”made in Värmland-turné”. Nu blir det så till viss del, Pärra och Maria från Môra-Per är med och Jakob Hultcrantz Hansson från Västanå teater.

– Det får bli lite poesi, lite dramatik och en del humor, ler Jakob Hultcrantz Hansson som tagit ett sabbatsår från teatern.

– Kanske att jag kommer in mellan de olika artisterna och gör några saker här och där. Vi får se. Senare i dag ska vi snacka ihop oss hela gänget. Jag hoppas få spela en eller två låtar också.

Jakob Hultcrantz Hansson från Västanå Teater i sällskap med Göran Samuelsson.
Jakob Hultcrantz Hansson från Västanå Teater i sällskap med Göran Samuelsson. Foto: Carl Edlom

– Att få vara med om den här färden, som ser ut att bli den sista, känns fantastiskt, säger Pärra Eriksson och får nickande medhåll från Maria Larsson.

– Det är som att ge sig ut på sitt livs äventyr, menar Maria Larsson.

– Och att få göra det på hemmaplan med de här artisterna!

De har en plan om vilka låtar de ska köra, det blir ett axplock från både deras gemensamma musicerande och det egna. Pärra Eriksson har skrivit låten ”Dom som byggde landet” – en låt som genom åren varit packmopedsturnéns avslutningslåt.

– Det känns lite som att det har blivit allas låt, inte bara vår, säger Pärra Eriksson.

– Nu ser vi fram emot 70 mil på Värmländska vägar. I strålande solsken såklart.

Bland de nya spelplatserna för året finns Köla ladan, Café Berget i Degerfors och Värmskogskafé. Ett annat spelställe sluter cirkeln för Göran Samuelsson.

– Extra kul att vi kommer till Sahlströmsgården i Torsby. Där hade jag nämligen urpremiär på Packmopedsturné 1992. Då körde jag helt ensam. Nu när vi spelar där på den sista rundan knyter jag säcken.

Årets packmopedsturné den sista – mopederna auktioneras ut

Packmopedsturnén

20/7 Arvika Folkets park

21/7 Torsby Sahlströmsgården

22/7 Östra Ämtervik Mårbacka

23/7 Lakene Lovisebergs gård

24/7 Filipstad Hennickehammars herrgård

25/7 Degerfors Café Berget

26/7 Deje Dömle herrgård

27/7 Värmskog Värmskogs café

28/7 Sillerud Hembygdsgården

29/7 Hillringsberg Folkets park

30/7 Köla Kölaladan

31/7 Västra Ämtervik Gamla landsvägen 21

Lill Lindfors: "Våra dolda drömmar och längtan efter kärlek"

Artikeltaggar

ArvikaCafé AugustGöran SamuelssonKändisarKonserterMusikNikke StrömNöje/KulturPackmopedsturnén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.