Hoppa till huvudinnehållet

Stakkestad om hur BIK ska störa HV71: ”Spela grishockey”

Publicerad:
BIK Karlskoga-forwarden Åke Stakkestad tror att hans lag kan rubba HV71.
BIK Karlskoga-forwarden Åke Stakkestad tror att hans lag kan rubba HV71. Foto: AXEL BOBERG

Åke Stakkestad, 19, är en av spelarna som pratar mest på isen – och han älskar det.

– Jag tycker ändå att jag var lugn mot Mora. Det finns mer, säger BIK-forwarden.

Det är slutspelstider och då går temperaturen på isen automatiskt upp några snäpp.

Trashtalket och det fysiska spelet ökar. Åke Stakkestad trivs som fisken i vattnet.

– Jag tycker att det är kul när det hettar till och snackas fram och tillbaka, säger han.

Och fortsätter:

– Det finns spelare som inte gillar det och spelare som blir bättre av det. Sådant syns ganska tydligt. Hetsar någon mot mig hetsar jag tillbaka.

Brukar det vara du som börjar?

– Ja. Direkt när man fått ögonkontakt ska man vara först att säga något. Sedan åker man därifrån.

Hur går snacket på isen?

– Det snackas efter varje avblåsning skulle jag säga. Vissa känner man ju lite och det behöver inte vara taskiga saker. Ibland kan det vara gött snack bara. Ställa frågor som vad käkade du till middag? Och så vidare. Jag brukar inte tänka så mycket utan låter munnen göra jobbet.

På frågan om han snackar mest i laget blir han tveksam i sitt svar.

– Nja. Arvid (Aronsson) är med där också. Vi tjatar en hel del och vissa är nog ganska trötta på oss när vi håller på hela tiden men det är kul. Lennartsson (Viktor) är också bra på att prata.

Stakkestad har redan bestämt sig för vilka spelare i HV71 som han kommer att ligga på lite extra – men några namn vill han inte avslöja.

– Det finns ett par. Träffar man på dem under uppvärmningen eller inför en tekning så säger jag något. Det är inte så att jag letar men det finns ett par som ska bli roliga att möta. Det är inga extraspelare. Så mycket kan jag säga.

Stakkestad vill se ett grisigt BIK mot HV71.
Stakkestad vill se ett grisigt BIK mot HV71. Foto: AXEL BOBERG

HV71, som slutade 16 poäng före BIK i grundserien, är stora favoriter att avancera till final.

– De har allt att förlora och vi ska göra allt för att vinna. Det är en av Sveriges bästa föreningar rakt igenom med ett bra hockeygymnasium, flera ishallar och en fin huvudarena. Många ser HV som ett SHL-lag och jag tycker att vi ska dra nytta av att vi är underdogs. Det hade vi varit även om vi mött Björklöven eller Modo. Det gynnar oss bara.

Kan ni rubba HV?

– Ja, lätt. Det tror jag stenhårt på. De har ett bra lag och ska upp. Måste upp. Men jag tycker att vi har ett bra lag rakt igenom och vi kommer att gynnas mer av att spela grishockey än vad HV gör.

Just grishockey är något som Stakkestad vill se att hans lag spelar.

– Vi ska vara grisiga men ändå spela vårt spel. Det är då vi är som bäst.

Gjorde 112 poäng

Stakkestad slog nytt klubbrekord på juniorsidan säsongen 2019–2020 när han gjorde 112 poäng på 56 spelade matcher.

Nu är han inne på sin andra säsong i A-laget och där har poängskörden inte tagit fart.

– I juniorerna spelade jag väldigt mycket och hittade kemin lätt. Det flöt på bara. I A-laget har det varit tufft och jag har inte gjort så mycket poäng som tidigare. Samtidigt fattar jag att jag inte kommer snitta två poäng per match. När jag spelat i en mer offensiv roll har poängen ändå kommit. Jag är inte orolig över att jag kan prestera på den här nivån.

Nu blickar Stakkestad fram emot fredagens första semifinal i Husqvarna Garden.

– Jag längtar mer till tisdag då vi har hemmaplan. Det ska bli jäkligt kul att åka ner till Jönköping och ta två segrar direkt.

Artikeltaggar

Åke StakkestadBIK KarlskogaBIK Karlskoga A-lagIshockey

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.