Hoppa till huvudinnehållet

Nu är det klart: Värmland kommer till bokmässan

Publicerad:
Bok- och biblioteksmässan kommer åter i höst - och det blir med en Värmlandsmonter, har kultur- och bildningsnämnden nu beslutat. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu är det bestämt: det kommer att vara en Värmlandsmonter på bokmässan i Göteborg i höst.

Det beslutade en enig kultur- och bildningsnämnd på tisdagen.

– Vi har beslutat att vi ska vara med i år, men vi ger också ett uppdrag att se över vårt framtida deltagande. Det finns mycket att fundera på inför framtiden, säger Elisabeth Kihlström (KD), ordförande för kultur- och bildningsnämnden.

Ärendet kom upp som ett extraärende vid tisdagens nämndmöte, efter den senaste tidens diskussioner.

Hård föreningskritik mot regionens planer: ”Värmlandsmontern är en träffpunkt”Bengt Berg: Synd att Värmland kastar in handdukenEfter hårda kritiken: Upplagt för omsvängning om VärmlandsmonternKulturpolitikern om Värmland på bokmässan: ”Vad missar vi om vi inte är med?”Värmlandsmontern i fara: ”Vi vill se maximal effekt av de insatser vi gör”

Beslutet blev att Värmland ska delta i mässan i slutet av september och att deltagandet sedan ska utvärderas och rapporteras till nämnden i oktober eller november.

Finansiering utreds

– Vi ska även utreda om det finns alternativa finansiärer. Dels kan det finnas i andra delar av vår egen organisation, att marknadsföra varumärket Värmland har vi ju alla ansvar för, dels kan man också tänka sig andra samarbetspartners. Tidigare har Visit Värmland och Visit Karlstad varit med, men de har sagt nej nu, men det kan ju finnas andra, säger Elisabeth Kihlström.

Beroende på vad utvärderingen kommer fram till, ska framtiden för Värmland på bokmässan diskuteras vidare.

Omfattningen diskuteras

Elisabeth Kihlström säger också att det inte är säkert att Värmlandsmontern i höst blir lika stor som vanligt. Kanske är själva mässan mindre och då kan också Värmlands insats påverkas, resonerar hon, men framhåller att Värmlandsmontern ”har varit en viktig mötesplats”.

Vid nämndmötet fick folkhälso- och kulturdirektören Henrik Svensson i uppdrag att avgöra ”i vilken omfattning Region Värmland ska vara representerat på Bokmässan i år”.

Finns alternativ

Diskussionerna blev många när NWT kunde avslöja att regionen inte planerade för något bokmässdeltagande i år, men efter politikernas beslut ska nu operation planering dras igång.

– En del frågor dyker upp och så får man landa dem, sammanfattar Elisabeth Kihlström.

Och om utvärderingen sedan skulle leda till att det inte blir någon Värmlandsmonter nästa år: vad tänker ni lägga de pengarna på istället?

– Det finns lite olika förslag. Vi har ju en värmländsk bokfestival som också drar folk, sen kan man tänka sig mer arbete ute i skolorna med läsfrämjande över huvud taget. Det går säkert att få många varianter på det, säger Elisabeth Kihlström.

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgElisabeth KihlströmGöteborgKarlstadLitteraturNöje/KulturRegion VärmlandSamhälleVärmlands länVärmlandsmonternVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.