Hoppa till huvudinnehållet

Spektakulära Strykjärnet på Norrstrand sticker ut

Publicerad:
Utsikten från taket på det nya trekantiga och sex våningar höga nybygget Strykjärnet på Norrstrand är spektakulär. På bilden ses Magnus Andersson, projektutvecklare Karlstadhus, Maria Frykblom, projektutvecklare Prepart projekt och Janne Gustafsson, vd Karlstadhus.
Utsikten från taket på det nya trekantiga och sex våningar höga nybygget Strykjärnet på Norrstrand är spektakulär. På bilden ses Magnus Andersson, projektutvecklare Karlstadhus, Maria Frykblom, projektutvecklare Prepart projekt och Janne Gustafsson, vd Karlstadhus. Foto: Lisa Olaison

Nu reser sig det unika trekantiga flerbostadshuset Strykjärnet i trevägskorsningen på Norrstrand.

Det blir en av Karlstads mest udda byggnader när den står klar.

– Inflyttningen börjar den 4 juli. Vi följer tidtabellen, säger Janne Gustafsson.

Han är vd för Karlstadhus som bygger Strykjärnet tillsammans med Prepart projekt.

Som en tårtbit i korsningen Lagmansgatan/Alstersgatan/Sunnegatan är den aktuella tomten belägen. Platsen är känd av många Karlstadsbor. Först låg det en mack här och därefter Walles kiosk, senare klädbutiken Peterssons hus och på slutet en konsultfirma för ljud.

– Det var en utmaning att kunna utnyttja tomten på ett bra sätt med tanke på den trekantiga formen. Lösningen blev att skapa en trekantig byggnad, säger Janne Gustafsson.

Nu börjar fasaden synas på Strykjärnet synas. I början av juli inleds inflyttningen i de 25 lägenheterna.
Nu börjar fasaden synas på Strykjärnet synas. I början av juli inleds inflyttningen i de 25 lägenheterna. Foto: Lisa Olaison

En förebild är klassiska Flat Iron Building i New York. Byggstarten för Strykjärnet som kommer att innehålla 25 bostadsrätter skedde för ett år sedan och nu är alla sex våningarna uppe och man börjar se hur byggnaden kommer te sig.

– Det blir en smäcker byggnad med mycket glas i spetsen med en form som är ny för Karlstad, säger Maria Frykblom, projektutvecklare på Prepart projekt.

– Vi har jobbat mycket med materialval och har valt att använda pressade fasadskivor av stenull i en brun ton där färgen ändrar sig beroende på ljuset och fönsterkarmarna får en bronsaktig färg, säger Janne Gustafsson.

Så här kommer det nya flerbostadshuset som ligger i korsningen Lagmansgatan/Alstersgatan/Sunnegatan se ut när det står klart. Det blir en unik byggnad som sticker ut i stadsbilden.
Så här kommer det nya flerbostadshuset som ligger i korsningen Lagmansgatan/Alstersgatan/Sunnegatan se ut när det står klart. Det blir en unik byggnad som sticker ut i stadsbilden. Foto: Illustratrion: Dan Anders Persson, Mondo arkitekter

Det är Karlstadsarkitekten Dan Anders Persson som har ritat det nya flerbostadshuset på Norrstrand.

– Jag hoppas att det kommer att sticka ut på ett positivt sätt i området. Det gäller att få det att passa in med tanke på att bebyggelsen intill är lägre och jag hoppas och tror att det blir så.

– Med tanke på den trekantiga formen har det även varit en utmaning att rita lägenheterna och få dem att fungera. Därför ska det bli väldigt spännande att höra de kommande lägenhetsägarnas kommentarer, säger Dan Anders Persson.

Lägenheterna är tack vare många fönster ljusa och får ett flertal vinklar, konstaterar Magnus Andersson, Janne Gustafsson och Maria Frykblom.
Lägenheterna är tack vare många fönster ljusa och får ett flertal vinklar, konstaterar Magnus Andersson, Janne Gustafsson och Maria Frykblom. Foto: Lisa Olaison

Om lite drygt 2,5 månader kommer svaret. Då startar inflyttningen.

– Ja, det sker från och med den 4 juli. Intresset för de nya lägenheterna har varit väldigt stort och alla utom två treor är redan sålda. Vi är helnöjda med det, säger Janne Gustafsson.

Som närmsta grannar får de boende de äldre villorna i området.
Som närmsta grannar får de boende de äldre villorna i området. Foto: Lisa Olaison

Priserna för lägenheterna varierar från 1 050 000 kronor för en liten etta på 28,5 kvadratmeter till 4,1 miljon kronor för en trea på 86,5 kvadratmeter högst upp.

– Alla lägenheter får balkonger eller terrasser förutom två i markplanet som får uteplatser. Dessutom blir det en gästlägenhet och gemensamhetslokal med bastu, säger Magnus Andersson, projektutvecklare på Karlstadhus.

– Sammantaget tror vi att Strykjärnet med sin form blir ett smycke i området och läget centralt i stan är dessutom väldigt bra och ändå lugnt, säger Maria Frykblom.

Klassiska Flat Iron Building i New York är en förebild för Strykjärnet på Norrstrand i Karlstad.
Klassiska Flat Iron Building i New York är en förebild för Strykjärnet på Norrstrand i Karlstad. Foto: Berit Roald / NTB

Artikeltaggar

Bostad och byggenDan Anders PerssonJanne GustavssonMagnus AnderssonMaria FrykblomNorrstrand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.