Släkten är bäst – Granefelts bara vinner: "Orienteringskartor på köksbordet”

Publicerad:
Vilket vinnarsläkte! Bröderna Malte och Olle Granefelt vann två tävlingar i Tibro precis som pappa Jörgen (t h). Morfar Lars var inte mycket sämre. Han tog en seger och en andraplats.

Orienterarna har börjat jaga kontroller för säsongen.

I helgen var många värmlänningar med i Tibro-trippeln.

För släkten Granefelt var det ingen hejd på framgångarna.

Tre generationer ur den stod som vinnare.

Det blev näst intill full pott för Granefelt-släkten under de tre tävlingsdagarna i Västergötland. Totalt tio starter gav åtta förstaplatser och två andraplatser.

Vid lördagens medeldistanstävling blev det maximal utdelning. Morfar Lars vann H75, pappa Jörgen H45 och hans grabbar Malte och Olle toppade H14 respektive H12.

Inte undra på att coachen Stina Granefelt, mamma till Malte och Olle, var extra stolt.

– Det har aldrig hänt tidigare i familjen att så många vunnit samtidigt, berättar hon.

Stina Granefelt har all anledning att vara stolt över sönerna Olle och Malte.
Stina Granefelt har all anledning att vara stolt över sönerna Olle och Malte. Foto: Olov Öström

Bröderna Malte och Olle har att brås på. Morfar tillhörde på sin tid som junior och senior Sverigetoppen. Mamma Stina och pappa Jörgen har också hållit hög elitnivå.

-Malte och Olle är uppväxta med att det finns orienteringskartor på köksbordet. Det bidrar förstås till framgångarna, säger Stina.

Spelar trumpet

Nu är det inte enbart orientering som tävlar om brödernas intresse. De håller på med både innebandy och fotboll. Malte spelar dessutom trumpet.

– Men det är nog ändå orientering som är nummer ett av deras fritidsintressen, säger Stina.

Kommande helg bär det iväg igen för den så framgångsrika orienteringsfamiljen från OK Tyr i Karlstad. Då ska det tävlas i Uppland. På söndag springer Olle, Malte och Jörgen tillsammans i ett mixat lag i Rånässtafetten.

Ingen slump

Det är ingen slump att resan går till Uppland. I sommar avgörs säsongens höjdpunkt, O-ringen, i Uppsala. Det blir tredje gången gillt för arrangörerna. Två år i rad har tävlingen ställts in på grund av pandemin. Drygt 10 000 deltagare är i nuläget anmälda.

I Värmland sätter orienterandet igång under påskhelgen. Då bjuder OK Djerf och Degerfors OK gemensamt in till Boforsloppet och Letälvsträffen utanför Linnebäck.

Artikeltaggar

Malte GranefeltOrienteringStina GranfeltTibro

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare