Hoppa till huvudinnehållet

Rekordstor skatteåterbäring i år – så här mycket betalas ut

Publicerad:
Nu kommer skatteåterbäringen. I år är den rekordstor. Foto: Henrik Montgomery/TT

Mellan den 5 och 8 april får 2,7 miljoner personer dela på rekordstora återbärningen, drygt 22 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från skatteverket.

Skattebärningen är på väg för dem som godkänt sina deklarationer senast den 30 mars utan ändringar och tillägg.

De som gjort det, och som ska få pengar tillbaka, delar i år på 22 408 459 205 kronor.

Dock har drygt 115 000 personer av dessa personer inte anmält bankkonto till skatteverket. Vilket innebär att de inte får en automatisk utbetalning.

– Det går fortfarande att anmäla konto. Enklast är att göra det på vår webbplats, där finns bra vägledning, säger Louise Hasslestad, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Efter att kontot är anmält tar det cirka en vecka att få pengarna utbetalda dit.

Får inte sin skatteåterbäring

Det finns personer som ska få tillbaka på skatten, men som trots det inte får någon utbetalning. Det kan exempelvis bero på skulder hos Kronofogden.

En annan anledning till att en del inte får sin skatteåterbäring är för att beloppet är för lågt, belopp under 100 kronor betalas inte ut automatiskt.

Bedrägeri

Många bedragare är i farten när skatteåterbäringen kommer.

– Var vaksam på bluffmejl och bluff-sms, klicka inte på okända länkar och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Skatteverket efterfrågar aldrig kontouppgifter per telefon, mejl eller sms, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare.

Den som ska få återbäring men gjort ändringar eller tillägg, deklarerat på papper eller efter den 30 mars kan få sina pengar i början av juni. Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

Artikeltaggar

KronofogdenPrivatekonomiSkatteverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.