Hoppa till huvudinnehållet

Poeter går samman mot krigets vanmakt

Publicerad:
Bengt Berg är en av författarna som ställde upp, när frågan kom om att medverka i en bok som ska säljas till förmån för krigets offer.
Bengt Berg är en av författarna som ställde upp, när frågan kom om att medverka i en bok som ska säljas till förmån för krigets offer. Foto: Morgan Schmidt

Värmländska författaren Bengt Berg är en av de medverkande, när ett 40-tal poeter går samman i boksatsningen Poeter mot krig.

– Egentligen tror jag att kulturen aldrig spelar större roll än i tider som den här, säger Bengt Berg.

”Ett långtklingande rop för fred” kallar bokförlaget Ekström & Garay satsningen på en bok fylld av poesi, som förhoppningsvis ska dra in pengar till Ukraina-krigets offer. Allt överskott av boken tillfaller Röda Korset och deras arbete med humanitära insatser i Ukraina.

Poesin har också något att bidra med i egen rätt i en mörk tid, präglad av krigets grymhet, tror Bengt Berg.

Lindra vanmakten

– Den kanske kan bidra till att lindra vår vanmakt? Om man lyckas ge ord åt någonting som vi känner kanske det kan vara en lindring och tröst. Man kan ju hamna i ett förlamat tillstånd, i förskräckelse. Egentligen tror jag att kulturen aldrig spelar större roll än i tider som den här, säger Bengt Berg.

Bokens omslag  går i Ukrainas färger. Drygt 40 poeter har bidragit med dikter till antologin.
Bokens omslag går i Ukrainas färger. Drygt 40 poeter har bidragit med dikter till antologin.

”Poeter mot krig” ges ut av Ekström och Garay i samarbete med Opulens, ABF Malmö, ABF Göteborg samt tryckeriet Exakta Print AB.

– Det är roligt att de fick till det så snabbt också. Den har producerats med rekordfart, säger Bengt Berg.

Förlaget kallar till och med boken för ett ”blixtprojekt” i ett pressmeddelande.

Pirinen och Öijer

”Många dikter är nyskrivna och tidigare opublicerade. En del dikter har fötts ur den senaste tidens händelseutveckling och några har skrivits med avsikt att publiceras i denna antologi”, skriver förlaget där och lovar ”en unik sammansättning av poeter, ”här förenade i ett samtida poetiskt avtryck: ett långtklingande rop för fred”.

Bland de 40-talet poeter som medverkar finns Pamela Jaskoviak, Joakim Pirinen, Göran Sonnevi, Mikael Wiehe och Bruno K. Öijer.

Poeter mot krig kommer att säljas på Pocketshop, Adlibris och Bokus.

Artikeltaggar

Bengt BergFörfattareJoakim PirinenLitteraturPoesiSamhälleTorsbyUkrainakrigetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.