Hoppa till huvudinnehållet

"Sweden Rock och Stavnäs – de enda utsålda festivalerna i Sverige"

Publicerad:
Landets vis-elit har en gång eller flera besökt Stavnäs visklubb som arrangerar konserter i Billingsudde aktivitetshus. Två av klubbens eldsjälar är Rolf Haglund och Kenneth Johansson.
Landets vis-elit har en gång eller flera besökt Stavnäs visklubb som arrangerar konserter i Billingsudde aktivitetshus. Två av klubbens eldsjälar är Rolf Haglund och Kenneth Johansson. Foto: Carl Edlom

Ola Magnell var bland de första, Susanne Alfvengren och Cajsa-Sina Åkerström är några av de återvändande.

Stavnäs visklubb firar sitt tioårsjubileum på lördag och ser fram emot en redan nu utsåld sommarfestival.

Vid ett av borden i Billingsudde aktivitetshus dukar Kenneth Johansson och Rolf Haglund upp kaffe och hembakt. "Du får nog doppa, den kan vara lite frusen fortfarande", nickar Kenneth när jag sträcker mig efter ett av bakverken. De börjar berätta om engagemanget i Stavnäs visklubb som arrangerar konsertkvällar i lokalen. I år firar visklubben tio år. Egentligen är det tolv år sedan den startades, men pandemin har suddat bort två av åren. Allt började med att ett par vänner spelade och sjöng tillsammans.

– Det fanns alltid musik med när vi sågs, börjar Kenneth.

– En kväll, på vårkanten 2010, sjöng och spelade vi som vanligt och ju mer man sjunger och spelar desto gladare blir man. Då föddes en tanke om att skapa ett sammanhang där fler kunde ta del av musiken.

De räknade med att kanske tio, femton personer skulle leta sig till visklubbens premiärkväll där de själva ledde allsången. Det blev publiksuccé och efter några liknande kvällar tog de steget att boka en mer etablerad artist. Bland de första att besöka klubben var Ola Magnell och kön ringlade runt byggnaden, det blev lapp på luckan.

– Det tog fart direkt! Och det var inte bara bygden, det kom folk från Karlstad, Säffle och Arvika. Vår ambition redan från början var att skapa en plats där man kunde umgås och det blev det. Här finns det inget annat.

Billingsudde aktivitetshus var tidigare ett missionshus.
Billingsudde aktivitetshus var tidigare ett missionshus. Foto: Carl Edlom

Firar tio år på lördag

Visklubben har tagit sitt namn efter socken och Kenneth har sina rötter i bygden. Sedan starten har det blivit nästan 70 arrangemang i visklubbens regi, flera av artisterna har varit lika återkommande som publiken – Cajsa-Stina Åkerström och Jack Vreeswijk är några. En av de som var med och invigde klubben var värmländska Göran Samuelsson.

– När han spelade första gången sa han: "Visklubbar inviger man inte, de lägger man ner". Det har han fått äta upp många gånger!

Kenneth och Rolf ler åt minnet och berättar att när tioårsfirandet inleds på lördag (den 9 april) kommer Göran Samuelsson åter att stå på scenen i Billingsudde.

– Anna Stadling och Pecka Hammarstedt kommer också. Det blir ett fint firande av våra första tio år.

Kenneth var ordförande för klubben när den startades, ett ansvar som numera Rolf axlar. Båda spelar de med Rapz, ett band som alltid värmer upp publiken på viskvällarna. De nämner Staffan Engström som en viktig kraft i skapandet av visklubben, det är tydligt att de alla är eldsjälar med ett driv som är avgörande. Ett tjugotal andra personer – "de gör ett hästjobb, ingenting är omöjligt" – är involverade i de många arbetsuppgifterna som ska skötas kring konserterna.

– Den där känslan när det är fullsatt och alla trivs, det är det som gör det värt allt jobb, säger Rolf och lägger sin knutna näve vid hjärtat.

– Den känslan är go.

Sedan 2017 driver visklubben även festivalen Stavnäs Visfestival. Sommarens festival är redan utsåld.
Sedan 2017 driver visklubben även festivalen Stavnäs Visfestival. Sommarens festival är redan utsåld. Foto: Carl Edlom

Ett förflutet med Arvikafestivalen

Rolf Haglund har ett förflutet med Arvikafestivalen där han ansvarade för det elektriska. Hans festivalerfarenheter kom väl till pass när visklubben 2017 arrangerade sin första festival. De valde utomhusscenen på andra sidan sjön från Billingsudde – platsen heter Billingsberg.

– Årets festival är redan utsåld vilket betyder 750 biljetter. Men vi släpper ytterligare 50 biljetter vid entrén. Lägg till funktionärer och barn som är under 13 – de kommer in gratis – då landar vi på omkring 1000 personer, summerar Rolf och fortsätter med ett skratt:

– Vi brukar säga att Sweden Rock och Stavnäs, det är de enda utsålda festivalerna i Sverige.

I år arrangeras festivalen den 2 juli och bland artisterna märks Pernilla Andersson, Jack Vreeswijk och Hasse Andersson.

– Festivalen har alltid varit jämställd, lika många kvinnliga som manliga artister. Och det tycker jag speglas i publiken. Vi jobbar också med föryngring, både inom vår egen organisation och genom att ge unga artister chansen att spela förband till de etablerade.

Lars Winnerbäcks nollor

Någon vilja att byta scen för festivalen eller lokal för viskvällarna har de inte. Det är i det lilla formatet musiken gör sig bäst, menar de. De har fått förfrågningar om att flytta arrangemangen till Arvika som ligger två mil bort.

– Anledningen till att det går så bra är just det mysiga, det intima. Det vill vi inte förlora.

Genom åren har de byggt upp ett gott renommé bland landets artister.

– Alla som är engagerade i klubben lyssnar väldigt mycket musik, reser runt och ser uppträdanden. Vi bokar ingen akt osedd. Vi tycker lite olika, så det blir ett brett utbud.

Har ni någon drömbokning?

– Jo, först var det Lars Winnerbäck, men det var lite väl många nollor i gaget för vår del. En annan favorit är Jill Johnson som vi gärna vill se här, ensam med en gitarr.

På lördag den 9 april firar visklubben tio år i Billingsudde aktivitetshus, Stavnäs visfestival arrangeras den 2 juli.

Artikeltaggar

Anna StadlingArvikaArvikafestivalenFestivalerGöran SamuelssonJack VreeswijkJill JohnsonKändisarKenneth JohanssonKonserterLars WinnerbäckMusikNöje/KulturOla MagnellPernilla AnderssonRockSäffleStavnäsStavnäs hembygdsgårdStavnäs visfestivalSusanne AlfvengrenSweden rockVisa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.