Nej till förslag: ”Avsluta allt engagemang i Torsby utveckling AB”

Publicerad:
Christian Fryklund, iTorsby, Eva Larsson, näringslivschef, Anna-Lena Carlsson, Tuab och André Liljemark, projektledare. ARKIVBILD. Foto: Aron Eriksson

– Avsluta allt engagamang i Tuab och avyttra aktierna. Så skriver Roger Larsson (KD) i en motion till kommunfullmäktige.

- Jag tror nog att flera förstår hur viktig Tuab är, svarar kommunalrådet Peter Jonsson (S).

– Att äga endast ha 49% och samtidigt stå för större delen av kostnaderna i bolaget bör väl anses ovärdigt skattebetalarna i dessa besparingstider Det måste nog anses ha spelat ut sin roll nu när kommunen har inrättat näringslivsstrateg och så har vi "iTorsby", skriver Roger Larsson, Kristdemokraterna i en motion till kommunfullmäktige i Torsby.

Nu kommer kommunstyrelsens svar:

”Torsby Utveckling AB (Tuab) arbetar i nära samarbete med kommunens näringslivsenhet, med fokus på nystartade företag, utveckling samt etablering av småföretag med upp till 6 anställda. Samarbetet mellan Torsby kommun och Tuab är väl inarbetat sedan 24 år”, skriver kommunen.

Man radar upp exempel på vilken verksamhet som bedrivs med bland annat företagsrådgivning, hjälp vid nystart av företag, företagsbesök och engagemang i olika event.

– Som man kan läsa i svaret är Tuab en väldigt viktig funktion i kommunen. Det har fyllt en väldigt viktig funktion bland annat under pandemin med att hjälpa företag som haft det svårt. Det här samarbetet mellan kommunen, iTorsby och företagarna är superviktig. Jag tror nog att flera förstår hur viktig Tuab är, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

Kommunalrådet Anna-Lena Carlsson (C) är vd i Tuab. Hon anmälde jäv och deltog inte i beslutet.

Motionen ska till kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

André LiljemarkAnna-Lena CarlssonEva LarssoniTorsbyPeter JonssonPolitikRoger LarssonTorsby kommunTuab

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare