Blues Pills: "Sjunger gör man med själen"

Publicerad:
Örebrobaserade Blues Pills med Karlstadsbon Zack Anderson till vänster och sångaren Elin Larsson i svart hatt. Nu kommer bandet till Karlstad. Foto: Roya Sarvestani

Zack Anderson och Elin Larsson träffades i Kalifornien och bildade bandet Blues Pills för drygt tio år sedan. I sommar väntar en omfattande Europaturné men först hinner bandet gästa Karlstad och Nöjesfabriken.

Nyligen släppte Blues Pills en cover av David Bowies ”Moonage Daydream” i samarbete med Göteborgsbandet Spiders. De båda grupperna gör gemensam sak även på Nöjesfabriken där de delar scenen den 9 april. Blues Pills utgår i dag från Örebro och bandets amerikanska gitarrist Zack Anderson har sedan några år bytt USA mot Karlstad. Vårens turné med Spiders i Sverige kan ses som en uppvärmning inför den betydligt mer omfattande sommarturnén där gruppen besöker drygt 20 Europeiska städer. De sedan tidigare planerade spelningarna i Ryssland har bandet ställt in med anledning av kriget i Ukraina.

– Vi har känt Spiders under många år, berättar Zack Anderson. Han pratar helst engelska, tycker att svenskan är enklare att förstå än att prata.

– När vi nu skulle turnera tillsammans kom vi på idén att göra en låt tillsammans, valet föll på Bowies låt som båda banden tycker om.

Gitarristen Zack Anderson bor i Karlstad.
Gitarristen Zack Anderson bor i Karlstad. Foto: Carl Edlom

Blues Pills har en lång och brokig historia. Bandet bildades 2011 och har gett ut tre album, det senaste ”Holy Moly” släpptes av Nuclear Blast 2020. Musiken andas 70-talsrock, men sångaren Elin Larsson berättar även om andra influenser.

– Första låten vi gjorde tillsammans var faktiskt på svenska, berättar Elin Larsson.

– Allt gick väldigt snabbt från det att jag och Zack bildade bandet, vi var på turné redan efter vår första ep.

Hon föddes i Karlstad, växte upp i Östersund och var på resande fot i USA när hon träffade Zack.

– Den musik som fick igång mig från början var soul. Aretha Franklin och Otis Redding var mina idoler när jag var liten. Farsan är Beatlesfanatiker och lyssnade på pop och rock från 60-talet, så det har jag också med mig.

Hon pratar om en stor skivsamling som fanns där hemma under uppväxten.

– Soulmusiken gjorde något med mig, jag kunde känna den i hela kroppen. Den är väldigt själslig, den träffade mig rakt i hjärtat. Sedan fick kompisar in mig på Doors, Roky Erickson och Black Sabbath.

Kärleken till soulmusiken har Elin Larsson tagit med sig i arbetet med Blues Pills.

– Soulen är min grund. Även om jag sjunger rock och försöker skrika. Soulen var starten för min röst, det var genom den jag hittade min stil, min inre röst. Joe Cocker var en annan favorit. Jag fastnade alltid mer för rösterna än för specifika låtar.

Efter en kort fundering utvecklar hon:

– Det jag har tagit med mig från de här rösterna är att sjunger gör man med själen. Jag har inte den bästa sångtekniken, jag övar på den, men jag sjunger från själen. Jag lyssnade också på Spice Girls när jag var liten, låtarna var bra och catchiga – men det var aldrig den där RÖSTEN. Jag kände redan då skillnaden på en röst och en röst.

Blues Pills bildades 2011

Bandets medlemmar:

Elin Larsson

Zack Anderson

André Kvarnström

Kristoffer Schander

Spela med rätt känsla

En förkärlek till det organiska och själsliga har bandets medlemmar gemensamt, menar Zack Anderson.

– Sett till gitarrister till exempel, så har jag alltid gillat de som spelar mindre men med mer känsla. Som Peter Green. Han möljer inte på gitarren, han väljer ut rätt ton och spelar den med rätt känsla. Soulen i Elins röst ger vår musik en nyans, musiken kan vara ganska tung rock men hennes röst väger upp det. Hon sjunger inte på ett typiskt rock-manér.

Elin Larsson hittade sin röst genom soulmusiken.
Elin Larsson hittade sin röst genom soulmusiken. Foto: Roya Sarvestani

När Elin Larsson och Zack Anderson pratar om att få komma ut och turnera igen hörs förväntan i deras röster.

– Spännande verkligen. Jag är inte direkt nervös, men jag minns faktiskt inte helt hur det är att stå på scen inför en massa människor, säger Zack.

– Vår musik gör sig bäst på en scen – med energin och volymen, publikens gensvar. Det är svårt att få samma feel i en studio.

Elin håller med:

– Jag har jobbat som bild- och musiklärare på en mellanstadieskola under pandemin och det har jag verkligen uppskattat. Men det ska bli så sjukt kul att få komma ut och spela. Det kommer att kännas jävligt konstigt. Vi ska spela under hela sommaren och vi fortsätter i höst. Det ska bli underbart att äntligen få gå in i den där känslan som uppstår på scenen, få gå in i musiken igen.

Blues Pills och Spiders kommer till Nöjesfabriken den 9 april.

Artikeltaggar

70-talHårdrockHerrhagenKarlstadKonserterMusikNöje/KulturNöjesfabrikenRockSoul

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare