Hoppa till huvudinnehållet

Bestialiska krigsförbrytelser av Ryssland

Publicerad:
Kroppen på ett offer för rysk trupp på en gata i Butja.
Kroppen på ett offer för rysk trupp på en gata i Butja. Foto: Vadim Ghirda/AP

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Det är svårt att ta in. De fruktansvärda bilderna från staden Butja och andra förstäder utanför Kiev visar med vilken enorm brutalitet de ryska styrkorna härjat, plundrat och mördat civilbefolkningen. Scener som dessvärre nog kommer att visa sig ha ägt rum och fortfarande äger rum på andra platser i Ukraina.

I takt med att ryska trupper retirerar och ukrainska går på offensiven så befrias fler och fler städer, byar och samhällen. Och då avslöjas obönhörligt det förskräckliga resultatet av den ryska aggressionen. Mängder av mördade civilpersoner hittas på gator, bakgårdar och i källarutrymmen. Många visar spår av tortyr och var bakbundna när de mördades. Massgravar har påträffats.

Rapporter om våldtäkter på kvinnor och även riktigt unga flickor förekommer också. Vad som sällan syns efter befrielsen är levande män mellan 16 och 60 år. De som inte lyckades fly eller gömma sig kunde ofta räkna med att bli skjutna av den ryska soldatesken, även om de var civila.

Det som skett och sker är inget annat än grova krigsbrott och det måste få konsekvenser. Det är inte bara den ryske ledaren Vladimir Putin och hans gäng som är skyldiga för att ha startat detta krig mot Ukraina. Det är de ryska styrkorna, soldater och befäl, som gjort det här. De hade kunnat låta bli eller vägrat, men har ändå begått dessa bestialiska illdåd.

På sätt och vis är det inte så underligt att de agerat så här. Den ryska militärtjänstgöringen är ökänt brutaliserande. Pennalism framstår som ett alltför lindrigt ord för de systematiska trakasserier, tortyr och övergrepp som drabbar rekryter och värnpliktiga. Det finns till och med ett ryskt ord för det – dedovsjtjina. Ur denna omänskliga behandling kommer soldater som beter sig som de gör i Ukraina, och som betett sig på liknande sätt på andra håll där de varit och stridit.

Men det är också en produkt av den ryska statens propaganda mot Ukraina. Säger man att målsättningen med "specialoperationen" är att "avnazifiera" Ukraina så har man avhumaniserat sin motståndare. Då blir lätt också det ukrainska folket till "nazister". Men vilka är det som är nazister och fascister egentligen när man ser vad de ryska förbanden gjort? Det har också läckt ut uppgifter om hur ryssarna planerade för massavrättningar och massgravar redan innan invasionen. Ordet folkmord ligger inte långt borta.

Omvärlden har reagerat med fasa, chock och vrede över bilderna från de befriande städerna och byarna. Det måste nu få konsekvenser. Det kan inte bli tal om någon sorts vapenstillestånd eller accepterad fred med Ryssland utan att landet drar tillbaka alla sina styrkor från ockuperade områden. Vi ser vad som händer med människor som råkar hamna på fel sida om gränslinjen.

Samtidigt som alla dessa bestialiska massakrer sker så drar EU och Sverige benen efter sig när det gäller utökade och fördjupade sanktioner mot Putins mördarregim. Dagligen köps det olja och gas från Ryssland för mångmiljardbelopp. Detta går direkt in för att finansiera de ryska mördarförbanden i Ukraina. Nästan alla de svenska politiska partierna vill inte att Sverige agerar på egen hand, utan hänvisar till EU. Det är en feg hållning, och efter bilderna från Butja och annorstädes framstår den också som djupt omoralisk.

Det har ofta sagts "aldrig mer", men ändå händer det gång på gång för att vi inte förmår att se vad som håller på att hända. Och nu är det för sent, i alla fall för ukrainarna i förstäderna runt Kiev.

Artikeltaggar

EUFolkmordKievKrigKrigsförbrytelseLedareMordRysslandUkrainaUkrainakrigetVladimir Putin