Hoppa till huvudinnehållet

Teatertreorna får äntligen möta publiken – ”ofantligt rolig” pjäs utlovas

Publicerad:
Eric Ragnarsson är en av teatereleverna på Sundsta-Älvkullen, som snart har premiär på sin slutproduktion, en teaterpjäs på temat rättvisa.
Eric Ragnarsson är en av teatereleverna på Sundsta-Älvkullen, som snart har premiär på sin slutproduktion, en teaterpjäs på temat rättvisa. Foto: Privat

Nu går teatertreorna på Sundsta-Älvkullegymnasiet in på slutspurten av sin gymnasietid – och när de nu i veckan spelar sin slutproduktion, är det första gången under de tre åren de möter publiken.

Under tisdagen, den 5 april, har de premiär på teaterpjäsen ”Att dela en kaka - sex olika stora bitar om rättvisa”.

– Det är lite nervöst. Knappt våra föräldrar har ju fått se oss förut, mer än på en inspelning. Det har inte känts så rättvist! säger Eric Ragnarsson, en av de medverkande treorna, med en anspelning på pjäsens tema.

Med pandemin i backspegeln och restriktionerna släppta, har estettreorna nu siktet inställt på sina slutproduktioner.

”Mycket rörlighet”

Eric Ragnarsson berättar att pjäsen valdes ut av eleverna själva via samarbetsprojektet Länk.

– Vi valde den här för att den tilltalade oss mest. Det är mycket kreativitet och mycket rörlighet i den. Det här är något nytt som vi aldrig provat på tidigare, säger han.

Temat för pjäsen är alltså rättvisa och vad som egentligen är rättvist har eleverna haft goda chanser att reflektera över under arbetet.

– Rättvisa tolkas på olika sätt under pjäsens gång.

Temat är allvarligt, men pjäsen är en komedi:

– Den är ofantligt rolig! lovar Eric Ragnarsson.

Att verkligen få hålla på med teater under lektionstid har varit magiskt!
Eric Ragnarsson

Han summerar sina tre gymnasieår med mycket positiva känslor.

– Att verkligen få hålla på med teater under lektionstid har varit magiskt! Det är en ynnest att få spela teater och nu får vi äntligen spela inför publik också, säger Eric Ragnarsson.

Dans i två akter

Också Sundsta-Älvkullegymnasiets sistaårselever i dans är redo att möta publiken med sin slutproduktion. Deras föreställning består av två akter. Den första är skapad av gästkoreografen Alexandra Rudnicka och handlar om identitet, grupptryck och viljan att passa in men ändå vara unik. Den andra akten har eleverna själva skapat och handlar om feminism och jämlikhet.

Dansföreställningen visas för allmänheten på måndagskvällen 4 april och onsdagskvällen klockan 18.30 i skolans aula.

Teaterföreställningen spelas på Arenan i bibliotekshuset, Karlstad, den 5, 6, 7 och 10 april.

Affischen för teaterelevernas slutproduktion är en tydlig illustration av pjäsens titel: Att dela en kaka - sex olika stora bitar om rättvisa.
Affischen för teaterelevernas slutproduktion är en tydlig illustration av pjäsens titel: Att dela en kaka - sex olika stora bitar om rättvisa.
Fakta

Att dela en kaka - sex olika stora bitar om rättvisa

Regi: Per Thorén

Manus: Christoffer Mellgren

Ensemble: Alexander Wallenius, Alva Nilsson, Charlie Boström, Elina Bäcksholm, Ellen Oberg, Emma Wictorson, Eric Ragnarsson, Evelina Hartelius Svedberg, Helga Karlsson, Johanna Vendel, Josefin Mossberg, Lia Örnborn, Majken Treviranus, Nora Pettersson Kask, Rebecka Solbacken Sjöberg, Stina Larsen, Tilda Svensson.

Föreställningar: 5 april kl. 14, 6 april 10 och 19, 7 april 14 och 19 samt 10 april kl. 14.

Spelplats: Arenan, bibliotekshuset, Karlstad.

Artikeltaggar

ArenanEstetprogrammetGymnasieskolanKarlstadNöje/KulturRiksteaternSkola och utbildningSundsta-ÄlvkullegymnasietTeaterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.