Hoppa till huvudinnehållet

Regionen köpte konst för nästan 800 000 – här är listan på de tio dyraste verken

Publicerad:
Maria Andrén är konstansvarig på Region Värmland. Hon tycker att konstlivet i Värmland höll igång bra, trots pandemin, och gav hopp i en tuff tid.
Maria Andrén är konstansvarig på Region Värmland. Hon tycker att konstlivet i Värmland höll igång bra, trots pandemin, och gav hopp i en tuff tid. Foto: Lena Richardson

Region Värmland köpte närmare hundra konstverk under 2021, med prislappar från 1100 kronor till 46 500.

Maria Andrén, konstansvarig på regionen, tycker att det var ett bra konstår, då konsten gett kraft i en svår tid.

– För mig var det det värmländska konstlivet som drog en runt.

Slutnotan för 2021 års konstinköp blev 778 100 kronor, vilket räckte till nästan hundra konstverk.

Pandemin satte stark prägel på kulturbranschen i stort och påverkade även konstenhetens arbete på flera nivåer.

– Vi var utestängda från många ställen inom vården och det var också en period när det märktes vad fattigt samhället blir utan konsten och kulturlivet, säger Maria Andrén.

Det värmländska konstlivet var dock igång och blev något av en livlina, tycker hon. Listan över konstverken som köpts in visar på besök på utställningar runtom i länet.

Regionen har också handlat utsocknes och på nätet och konstsamlingen utökades under året med verk av både värmländska och icke värmländska konstnärer.

Stor spännvidd

Listan visar också stor spännvidd ekonomiskt.

Billigaste verken på listan kostade 1100 kronor och det dyraste 46 500.

De lägsta prislapparna satt på tre fotografier, som regionen köpte för 1100 styck när den polske fotografen Lukasz Jaszak ställde ut på Galleri Ekdahl i Karlstad.

Polska fotografen Łukasz Jaszak ställde ut på Galleri Ekdahl och där köpte Region Värmland tre verk.
Polska fotografen Łukasz Jaszak ställde ut på Galleri Ekdahl och där köpte Region Värmland tre verk. Foto: Lena Richardson

Akvarellen ”989 dagar” av Johan Magnusson inköptes för 46 500 kronor vid hans utställning på Arvika konsthall i april.

– Det består av många små bilder som monterats tillsammans. Där tycker vi att vi fick chansen att köpa ett stort, betydande verk för trots allt relativt lite pengar, säger Maria Andrén.

”Ett stort, betydande verk” - så beskriver Maria Andrén konstverket regionen köpte när Johan Magnusson ställde ut på Arvika konsthall.
”Ett stort, betydande verk” - så beskriver Maria Andrén konstverket regionen köpte när Johan Magnusson ställde ut på Arvika konsthall. Foto: Lena Richardson

Notan blev dock större än så för regionen, när den syriske konstnären Rezan Arab ställde ut på Konstfrämjandet i Värmland i september. Då inhandlades tre målningar för en sammanlagd summa av 70000 kronor.

”Väldigt speciella”

– Han är från Syrien och lever i Danmark och hans verk visar på den svajiga digitala kontakten med nära och kära långt bort. Han berättar om att sitta i olika delar av världen och ha familj, släkt och vänner kvar där man vet att det är väldigt farligt. De är väldigt speciella, berättar Maria Andrén.

Janove Ekstedt, verksamhetsledare på Konstfrämjandet, visar Rezan Arabs verk. Själv kunde den syriskfödde konstnären inte komma till sin utställning: han bor i Danmark och hade inte möjlighet att komma.
Janove Ekstedt, verksamhetsledare på Konstfrämjandet, visar Rezan Arabs verk. Själv kunde den syriskfödde konstnären inte komma till sin utställning: han bor i Danmark och hade inte möjlighet att komma. Foto: Lisa Olaison

I Värmland finns många invånare som har liknande erfarenheter och hon tycker det känns bra också att konstsamlingen blir en bredare spegling av värmlänningarna.

– Vi vill gärna att den ska spegla befolkningen i stort, med till exempel olika etniciteter. Vi såg en chans där, när det kom in något helt annat på den värmländska konstscenen.

Nils Forsman är en skicklig och uttrycksfull akvarellist.
Nils Forsman är en skicklig och uttrycksfull akvarellist. Foto: Lena Richardson
Topplistan

Dyraste konstverken inköpta under 2021

Här är tio i topp-listan över verken som Region Värmland köpte under 2021 och var de inhandlades.

1. Johan Magnusson, Måleri, Arvika konsthall, 46 500

2. Sara Nilsson, Skulptur, Värmlands Konstförenings vårsalong, 42 000

3. Nils Forsman, Måleri, Konst i Karlstad, 35 000

4. Anette Björk Swensson, Måleri, Galleri Bergman, 32 000

5. Peter Sternäng, Måleri, Galleri Bergman, 30 000

6. Rezan Arab, Måleri, Konstfrämjandet i Värmland, 28 000

7. Rezan Arab, Måleri, Konstfrämjandet i Värmland, 28 000

8. Nike Åkerberg, Måleri, OBRA, 26 800

9. Bia Hellström, Måleri, Konst i Karlstad, 25 000

10. Gustaf Broms, Digitalt, pigment print, Samarbete med mittregionerna, 20 000

Källa: Region Värmland

Regionen köpte också tre verk av Nils Forsman, på två olika utställningar, och totalsumman landade på 57 000 för alla tre.

Näst dyraste styckpriset hade Sara Nilssons skulptur ”Förbindelse” i blandteknik för 42 000, som inhandlades på Värmlands konstförenings vårsalong i Sunne i maj.

Sara Nilssons skulptur från Värmlands konstförenings Vårsalong på Sundsbergs gård. Sara Nilsson fick nyligen det prestigefyllda Thor Fagerkvist-stipendiet.
Sara Nilssons skulptur från Värmlands konstförenings Vårsalong på Sundsbergs gård. Sara Nilsson fick nyligen det prestigefyllda Thor Fagerkvist-stipendiet. Foto: Dan Enwall

Ofta köper regionen enstaka verk, men det händer också att man köper flera verk av samma konstnär.

– Då är det oftast så att vi håller på med en avdelning eller kanske två korridorer, och bygger en kollektion till dem. Då vill man ha något sammanhållet och gärna av samma konstnär, förklarar Maria Andrén.

Besöksförbud hindrade

Inköpen som gjordes under 2021 blev kvar längre än brukligt i konstförrådet, men det beror inte på att det inte finns plats för dem, utan på att konstenhetens medarbetare inte kunnat vara ute i regionens lokaler hur som helst under pandemin. Många av vårdavdelningarna har haft besöksförbud för alla utom vårdpersonal och patienter.

– När vi kom tillbaka efter vinterledigheterna fick vi äntligen börja åka ut igen.

Det innebär att konstverk inköpta både under 2020 och 2021 nu hittar sina platser.

Många fler chanser

Maria Andrén vet också att det kommer att behövas många konstinsatser framöver, när ut- och ombyggnaden av Centralsjukhuset drar igång.

Både nybyggda lokaler och de mer tillfälliga lokaler som kommer att användas under ombyggnadstiden ska ha konst.

– Det är jättemånga kvadratmeter med helt nya byggnader, som inte ska stå för evigt, men ändå flera år.

Spisrummet öppet igen

Hon och medarbetarna får nu också börja arbeta med att arrangera utställningar i Spisrummet på Centralsjukhuset igen. Det har just återöppnat efter pandemin.

Centralsjukhusets eget galleri Spisrummet har just öppnat igen för allmänheten efter pandemin. Först ut är en utställning med konstverk av Monica Eliasson.
Centralsjukhusets eget galleri Spisrummet har just öppnat igen för allmänheten efter pandemin. Först ut är en utställning med konstverk av Monica Eliasson. Foto: Lena Richardson

Kanske kan det också så småningom bli en utställning med anknytning till pandemin och upplevelserna under den? Sådana funderingar finns.

– Jag tror fullt och fast att kring det vi varit med om nu, kan konsten visa oss saker som vi kanske inte riktigt kan sätta ord på. Konsten blir alltid mer än summan av delarna, säger Maria Andrén.

Stark återöppning i Spisrummet: ”Hela livet händer ju här inne”Angelägen konst om livet i exil”Jag tar en bit i taget” – Johan skapar konst enligt legoprincipenRegionen köpte konst för över miljonen – här landade pengarnaPolsk fotograf spräcker den amerikanska drömmen

Artikeltaggar

EkonomiJohan MagnussonKarlstadKonstKonstnärKonstverkMaria AndrénNils ForsmanNöje/KulturRegion VärmlandSamhälleSpisrummetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.