Hoppa till huvudinnehållet

Kollektivtrafiken: Styret vill sänka priset med upp till en fjärdedel

Publicerad:
Värmlandssamverkan vill ha mer pengar till kollektivtrafiken.
Värmlandssamverkan vill ha mer pengar till kollektivtrafiken. Foto: HP Skoglund

Ingen prishöjning på periodkorten.

Sänkta priser på enkelbiljetter med mellan 14 och 25 procent.

Det föreslår Värmlandssamverkan i kollektivtrafiknämnden inför tisdagens möte.

Som NWT berättat tidigare har regionens förvaltning lagt fram ett förslag som innebär en prishöjning på i snitt tre procent.

Men nu vill styrande Värmlandssamverkans ledamöter i kollektivtrafiknämnden begära mer pengar, ungefär tio miljoner, för att inte behöva göra de här höjningarna.

– Vi föreslår två äskanden, det ena är en prissänkning på enkelbiljetter och det andra att hålla igen prisökningen på periodkorten, säger Jesper Johansson (MP), regionråd och ordförande i nämnden.

Skulle förslagen bli verklighet innebär det att priset på periodkort inte höjs och att enkelbiljetterna blir från 14 till 25 procent billigare vid tidtabellsskiftet i december. Ju längre resa, desto större prissänkning, enligt förslaget. I dag kostar den längsta enkelresan 180 kronor, enligt Jesper Johansson.

– Det är angeläget att locka tillbaka gamla resenärer och locka nya och det kan vara ett väldigt bra läge att satsa på prissänkningar nu.

Fler måste nappa

Värmlandssamverkan har inte majoritet i kollektivtrafiknämnden. Det innebär att minst ett av de tre partier som står utanför koalitionen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, måste stödja förslaget för att det ska gå igenom.

Ställer sig kollektivtrafiknämnden bakom förslaget ska det även behandlas i regionstyrelsen och regionfullmäktige.

– Det ska vägas mot andra behov och även mot regionens samlade ekonomi, säger Jesper Johansson.

Läs tidigare artiklar:

Så mycket dyrare kan kollektivtrafiken bliVänstern vill halvera biljettpris i pressad kollektivtrafikHär kan det bli billigare att åka kollektivt

Artikeltaggar

Jesper JohanssonKollektivtrafikKollektivtrafiknämndenRegion VärmlandSocialdemokraternaSverigedemokraternaTågtrafikTrafikVänsterpartietVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.