Hoppa till huvudinnehållet

Avslöjar: Därför lämnar OR:s grundare partiet – ”Har betett sig svinaktigt”

Publicerad:
Peter Åkerström berättar om sitt avhopp från partiet som han grundade.
Peter Åkerström berättar om sitt avhopp från partiet som han grundade. Foto: Privat

Förra veckan avgick Peter Åkerström som ordförande för OR. Nu lämnar han partiet helt och hållet, samt alla sina politiska uppdrag inklusive posten som fullmäktiges ordförande.

– Några har betett sig svinaktigt, säger han.

NWT avslöjade förra veckan att Peter Åkerström valt att avgå som Oberoende realisters ordförande i samband med årsmötet.

– Anledningen till att jag inte kandiderar beror på att något är fel, sa han.

Nu berättar han om svek från hans egna partikamrater.

– Jag känner mig kränkt och jag är inte den som är lättkränkt, säger Peter Åkerström.

En skrivelse kom in till OR:s styrelsemöte i februari. Brevskrivaren var inte med i styrelsen, men med i partiet.

– Brevskrivaren känner mig mycket ytligt. Ändå var han väldigt kritisk.

”Diktatorisk och dysfunktionell miljö”

I skrivelsen som NWT fått ta del av beskrivs att andra styrelsemedlemmar inte vågar göra sin röst hörd och att miljön är diktatorisk och dysfunktionell. Den kommande OR-festen i maj för allmänheten som bland annat ska bekostas med pengar från partistödet beskrivs som något som Peter Åkerström bestämt på eget bevåg.

– Han var väldigt kritisk till mig. Några i styrelsen tyckte detta var för jävligt. Men resten var tysta. OR-festen är ju något som det fattats styrelsebeslut om och även budgeten till detta.

Peter Åkerström ville att styrelsen skulle ta ställning till att de inte står bakom kritiken i skrivelsen. Men han fick inget gehör för detta.

– Det är klart att jag kan ta kritik. Men detta var kritik som jag inte kände igen mig i, där jag framställdes som en person som jag inte är. Det hela var otroligt grovt och ett angrepp på mig som person och är en kränkande behandling.

”Är polisiärt uppklarat”

Peter Åkerström skickade ett svarsbrev till brevskrivaren.

– Men svaret jag fick var sju resor värre med mer personangrepp mot mig. Där erkände personen också att han fått uppgifter från medlemmar i styrelsen. Jag har aldrig sett maken till feghet att gå genom ombud på detta sätt. Det tycker jag är ett lågvattenmärke.

Han är ganska säker på vilka i OR:s styrelse som ligger bakom kritiken mot honom.

– Som man sa i mitt tidigare jobb; ”det är polisiärt uppklarat.” Så jag kan bara konstatera att jag saknar förtroende för delar av styrelsen när det gäller moral och etik. Ett förtroende ska man förtjäna. Men dessa har varit falska och har kränkt mig. Så jag kan bara konstatera att jag saknar förtroende för delar av styrelsen när det gäller moral och etik.

Så jag kan bara konstatera att jag saknar förtroende för delar av styrelsen när det gäller moral och etik.
Peter Åkerström, grundare av partiet Oberoende realister

Nu har Peter Åkerström skriftligen meddelat att han lämnar partiet och under måndagen lämnade han in en skrivelse till kommunen om att han avsäger sig alla politiska uppdrag. Det blir en rad tunga poster som han avsäger sig. Förutom som fullmäktiges ordförande blir det bland annat som ledamot i kommunstyrelsen, kommunledningsutskottet och individ- och omsorgsutskottet.

– Det är ju på grund av att de inte tagit ställning emot det här brevet till styrelsen. Några få tog avstånd, men övriga har inte gjort det. Därför anser jag att det är omöjligt att fortsätta jobba i en sån samling.

Arkivbild.  Peter Åkerström i mitten i rollen som kommunfullmäktiges ordförande.Här tillsammans med Thor Millvik (OR), Göran Eriksson (S), Erik Fröjel (S) och Helena Granlund kommunsekreterare
Arkivbild. Peter Åkerström i mitten i rollen som kommunfullmäktiges ordförande.Här tillsammans med Thor Millvik (OR), Göran Eriksson (S), Erik Fröjel (S) och Helena Granlund kommunsekreterare Foto: Pia Holmström

Han har funderat mycket över händelsen i februari som nu lett fram till att han nu hoppar av partiet helt och hållet.

– Jag förstår inte vad de har tänkt sig vinna på detta. Det är ingen tidigare som framfört att de inte tycker om mig som person och jag har inte haft några duster med någon i partiet som skulle motivera att man går den här vägen, inte alls.

Han tillägger.

– Det är inte första friktionen inom det här partiet. Det är folk som kommer på kant med varandra och tycker att vissa beslut går för fort för att de inte fått vara med och säga sitt. Personer som inte förstår representativ demokrati.

”Vissa jobbar i egen sak”

Åkerström riktar också mer kritik mot sitt forna parti. Han anser att några inom partiet jobbar i egen sak. Men några konkreta exempel på detta vill han inte gå in på.

– De verkar ha som mål att verka i egen sak och det är totalt förkastligt att jobba på det sätt som vissa gör. Man kan se exempel på detta genom den politik som partiet har drivit och vilka frågor de för.

Arkivbild.Peter Åkerström  tillsammans med kommunalrådet Jens Fischer (OR)
Arkivbild.Peter Åkerström tillsammans med kommunalrådet Jens Fischer (OR) Foto: Pia Holmström

Peter Åkerström startade Oberoende realister 2017, men iden till att starta partiet hade han jobbat med en lång tid.

– Det är inte enkelt att dra igång ett parti. En del tror att det bara har ramlat ner från himlen och vi tog makten i Hagfors kommun. Så funkar det inte.

Han anser att det är enklare att rasera ett parti och att det nu håller på att raseras inuti.

– Det som också varit svårt är att man inte har en ideologisk grund att stå på. Det är samtliga riksdagspartier från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna som ska försöka hålla ihop. Våran ideologi var att jobba för kommunens bästa, men det räcker inte i alla sammanhang.

Tycker du idag att du hade en för idealistiskt syn på politik när du startade OR?

– Jag var naiv. Det är svårare än man tror. Det är också en naiv idé att tro att man ska kunna samarbeta med alla partier. Det är en ständig maktkamp och varje parti jobbar för partilinjen. Ofta verkar det inte vara någon djupare förankring i vad medborgare tycker i olika frågor utan enbart vad partiet tycker.

Peter Åkerström som hade näst mest personröster i kommunvalet 2018 efter kommunalrådet Jens Fischer tror att många i partiet innerst inne är oroliga över hans avhopp.

– Jag tror de kommer att tappa röster på grund av detta. De har i alla fall tappat min röst.

NWT söker företrädare för Oberoende realister.

Artikeltaggar

Hagfors kommunOberoende realisterPeter ÅkerströmPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.