Mallbackens nya målvakt: ”Hittat tillbaka till tryggheten”

Publicerad:
Tea Lundmark är taggad inför söndagens Elitettan-premiär. Foto: Fredrik Finnebråth

Tea Lundmark, 25, kommer från två stökiga Elitettan-säsonger som båda slutade med nedflyttning.

Nu blickar Piteåtjejen framåt mot sin första säsong i Mallbacken, som hon hoppas blir bättre och lugnare.

– Jag sökte mig till Mallbacken för att jag ville vara i en stabil klubb, säger hon till FB.

Varken Emma Johansson eller Elin Svahn, som var Mallbackens målvaktspar i fjol, är kvar.

Nu riktas stort tillit till Tea Lundmark, som mer eller mindre hela försäsongen varit ensam målvakt i sin nya klubb, fram till för en vecka sedan då den ukrainska målvakten Alla Herasymchuk anslöt.

– Det har absolut varit en speciell start, men jag och Maria Madland (målvaktstränare) har haft väldigt bra träningar och jobbat hårt. Jag har även fått hjälp av några Hertzöga-målvakter, berättar hon.

"Väldigt kaosartat”

Förra säsongen tillbringade Tea Lundmark i Bollstanäs, som åkte ur Elitettan. Året innan det i Sandvikens IF som också ramlade ur samma serie.

Det var jobbiga säsonger - inte bara sportsligt.

– Både i Bollstanäs och Sandviken var det väldigt kaosartat. Tränaren sparkades efter halva säsongen i båda lagen, spelare lämnade på grund av psykiskt mående. Jag har varit i väldigt ostabila miljöer, vilket jag har känt tagit kraft ur mig lite grann.

Därför är hon glad att numera tillhöra Mallbacken.

– Jag sökte mig till en ny klubb för att jag ville vara i en stabil förening. I Mallbacken känner jag att jag har fått tillbaka den här tryggheten och fokuset, det har hjälpt mig mycket.

Målvaktskollega

Nu är premiären bara dagar bort.

Så sent som för bara ett par veckor sedan fick hon äntligen en målvaktskollega, ukrainskan Alla Herasymchuk, 24.

– Det är lite svårt eftersom hon inte pratar speciellt mycket engelska, då blir det ett litet hinder på målvaktsträningen eftersom det är så mycket detaljer man jobbar med. Men hon är en duktig målvakt, det känns som att vi är bra på olika saker, och det är väldigt kul att vi är två för då kan vi jobba tillsammans.

Hon har stått samtliga försäsongsmatcher.

– De tre första matcherna behövde jag inte göra så mycket utan då stod jag mest där. Men det var också viktigt för det är många nya tjejer, vi behöver spela ihop oss. Jag tyckte att de matcherna var lika viktiga som de andra. Sedan var Svenska cupen kul för då ställdes vi på prov på ett helt annat sätt. Det var ett kvitto på att vi kunde stå upp så pass bra mot de lagen som vi gjorde.

– Men jag är nöjd med mina matcher, sedan hade jag så klart velat släppa in lite färre mål men det vill man alltid som målvakt, skrattar hon.

Bra stämning på ett av de sista passen innan helgens premiär. I bakgrunden syns anfallaren Ritah Kivumbi som inte närvarade under tisdagsträningen.
Bra stämning på ett av de sista passen innan helgens premiär. I bakgrunden syns anfallaren Ritah Kivumbi som inte närvarade under tisdagsträningen. Foto: Fredrik Finnebråth

Tea Lundmark tycker att Mallbackens trupp har potential att utvecklas.

– Vi är en grupp som kan ta steg tillsammans, som inte förlitar sig på en eller två stjärnor. Många av nyförvärven är unga, de kommer att kunna ta plats och växa in i rollen.

Det märks att premiären, som är på söndag borta mot nykomlingen RIK Karlskoga, är nära.

– Ja, det tycker jag verkligen. Inställningen på träningarna är mycket bättre. Jag som ny har fått höra från tjejerna att vi möter ett lag som vi måste vinna över, ska vinna över, för att det är derby. Jag älskar derbyn själv, mycket publik och allt runt om kring. Så jag känner mig extremt taggad och jag tror att alla i laget känner likadant, säger Tea Lundmark.

Artikeltaggar

FotbollMallbackenMallbackens IFTea Lundmark

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare