SOFIAS VIN: Burgare och bättre burgarviner

Helg
PUBLICERAD:
Vin gillar hamburgare! På många ställen i USA, även en del snabbmatshak, serveras faktiskt vin till burgaren. Det gör man även här numera.
Foto: Johan Nilsson/TT
Hamburgare hit och hamburgare dit. Ingen kan väl ha missat den ostoppbara burgartrenden i Sverige. Den svepte in för snart tio år sedan, har onekligen kommit för att stanna och fortsätter sitt segertåg än idag. Från norr till söder, från öst till väst.

Det började försiktigt, med ett burgarställe som byggdes upp tack vare en bloggande, och extremt hängiven entreprenör vid namn Jon Widegren. Jon reste runt i USA i sin jakt på den ultimata burgaren. Åt, bloggade, planerade och skapade kontakter. Landet där hamburgare finns i vartenda gathörn. Från den lyxiga sorten serverat på vita dukar, till ett enkelt hål i väggen eller en foodtruck. Ofta sedd som skräpmat, fast en burgare kan lika gärna vara en fullgod och fräsch måltid med bra kött och grönsaker i grunden. Om man klarar av att hålla sig undan en beställning med frasiga pommes frites vill säga.

I Sverige har vi fått nöja oss med de klassiska kedjorna samt ett och annat gatukök. Fram till det första ”riktiga” burgarställen öppnade. Flippin’ Burger slog upp sina dörrar 2012, tack vare Jons hårda arbete och via crowfunding. Alltså för 10 år sedan. Fokus låg på riktig fint svenskt kött, nybakat bröd från ett lokalt bageri och enkla fyllningar som tomat, sallad, ost och kanske en skiva bacon. Inget tjafs och inte för mycket eller för lite av något.

Äntligen fanns det ett ställe med ambitioner, fast bara i Stockholm. Där startar många av de trender som sedan sprider sig i resten av landet. Nu tio år senare har vi flertalet etablerade kedjor i Karlstad och snart ska en ny öppna; Phil’s Burger. Konkurrensen är alltså hård, men den är alltid välkommen. Den höjer kvalitén och ger oss konsumenter fler val.

Vad har detta med en vinspalt att göra då? Av den enkla anledningen att öl, läsk eller milkshake inte måste vara det enda valet till en hamburgare.

Vin gillar hamburgare! På många ställen i USA, även en del snabbmatshak, serveras faktiskt vin till burgaren. Det gör man även här numera. Varför inte byta ut fredagens tacos mot en hamburgare? I glaset - ett gott vin. Gör det enkelt och plocka upp en meny från någon av alla kedjor. Säkra val är bland annat Barrels & Burgers som än så länge bara finns i Stockholm. Bastard Burgers, finns över hela landet med numera två ställen i Karlstad. Phil’s Burger är också en väletablerade kedja som snart öppnar centralt i Karlstad. Jack’s Burger är ännu en kedja med sex restauranger runt om i landet. Hamburgerbruket har idag tre ställen, därav en i Karlstad. Vi ska inte glömma Babas, som också ligger mitt i smeten i Karlstad. Listan kan fortsätta med både fler kedjor och enskilda restauranger.

Varför inte göra din egen burgare? Helst på högrevsfärs, som har mer tryck i smakerna och något högre fetthalt. Satsa på spännande tillbehör. Knaperstek bacon, en smakrik ost, skivad silverlök och tomat. Kanske picklad gurka. Gärna en majonnäs eller bara ketchup. Senap? Du bestämmer. Godast blir det såklart om man grillar köttet, men en gjutjärnspanna med grillränder är ett utmärkt komplement. Nu saknas det bara vin!

Vi håller oss till röda viner och ett ursprung: USA. Hamburgarens förlovade land. Välj gärna viner av en fruktig och generös karaktär, formade av solen och värmen. Viner med mjuka tanniner, men ändå med attityd nog att klara av alla smaker i en hamburgare. Från det rökta till den söta bbq-såsen och till sältan.

Fem bättre burgarviner

Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio 2018

(nr 27430. 189 kr, fast sortiment)

Zinfandel signerat Seghesio - det är alltid en smakgaranti. Scatena är ett nytt vin från den gedigna firman, gjord på mer svalodlad frukt. Det känns i glaset. Vilda hallon, viol, peppar och cederträ strömmar fram och vill ha en burgare med karamelliserad lök och söta tomater. Snyggt och tilltalande.

McManis Petite Sirah 2020

(nr 6250. 115 kr, fast sortiment, finns även på box)

McManis är nästan en nutida klassiker! Den har i alla fall hängt kvar på hyllorna sedan 2009. En bedrift i det oändliga flödet av nya viner och förpackningar. Här är det pang på - skogsbär, kakao, söta kryddor och en längtan efter burgaren med rökigt bacon och generösa mängder bbq-sås för att möta upp kryddorna och fruktsötman i vinet.

Laetitia Estate Pinot Noir 2019

(nr 2192. 179 kr, fast sortiment)

Solig och charmig pinot noir från södra delarna av Kalifornien. Räkna med flörtig frukt som vilda hallon, skogsbär, röda plommon och solvarma jordgubbar. En saftig och ren stil som skulle sitta fint till burgare med tryffelmajonnäs, lagrad ost och varför inte stekt svamp. Servera helst i större kupa och låt Laetitia få lite svalka i kylen först.

Frog’s Leap Zinfandel 2018

(nr 79609. 289 kr, ordervara)

Redo att omvärdera zinfandel? Den har alltför ofta blivit misskött, och kommit i enkla upplagor med söt och banal frukt. Men inte hos Frog’s Leap. Detta är seriöst. På riktigt. Receptet består av några procent carignan och petite sirah - två druvor med fin struktur och stram frukt. Det ger ett extra lyft och inte minst harmoni till vinet, som vibrerar av mogna hallon, fikon och kryddor som kryddnejlika, anis, salvia och cigarrök i den långa eftersmaken. Njut till en klassisk hamburgare med tomat, sallad och gärna traditionell burgardressing.

Chateau Ste Michelle Indian Wells Cabernet Sauvignon 2017

(nr 3501. 115 kr för halvflaska. Helflaskan för 209 kr finns också i fast sortiment, fast bara i ett fåtal butiker)

Washington State är staten som gör smakrika och balanserade viner, utan att ta lika mycket betalt som grannen längre söderut - läs Kalifornien. Vinvalutan är stor i detta vin från pionjärerna Chateau Ste Michelle, tillika den största firman i staten. Stilen är klassisk, hederlig och direkt god. Tänk cassis, nymald svartpeppar, plommon och finstämda fat. Till en cheeseburgare kanske?

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.