Så bygger Karlstad bort bostadsbristen för studenter

Debatt
PUBLICERAD:
I dag byggs det lägenheter åt studenter som bara de mest välbärgade har råd med. I vissa fall försvinner så mycket som 70 procent av studiemedlet i hyra, skriver Emma Fastesson Lindgren med flera.
Foto: Jurek Holzer / SvD /TT
Socialdemokratiska studentförbundet kräver ett generellt bostadsbidrag för studenter, återinförda byggsubventioner för hyresrätter och ett hyrestak för landets studentbostäder, skriver Emma Fastesson Lindgren med flera.

Ännu en vår, ännu bostadskris. Tillgången till bra och billiga bostäder hindrar tusentals unga att flytta hemifrån och börja studera. Bristen på hyresrätter måste få ett slut och det krävs att samhället agerar kraftfullt för att ge Sveriges ungdom de bostäder som de har rätt till.

Bostadskrisen för landets studenter är en given valfråga inför höstens val. Socialdemokratiska studentförbundet kräver ett generellt bostadsbidrag för studenter, återinförda byggsubventioner för hyresrätter och ett hyrestak för landets studentbostäder.

Bostadskrisen som främst drabbat Sveriges studenter och unga vuxna fortsätter utan någon ljusning i sikte. Köerna i de största studentstäderna är fortsatt absurt långa. I flera fall är köerna så långa att en student hinner gå färdigt en hel universitetsutbildning innan hen kan förvänta sig att se skymten av ett förstahandskontrakt. Fler och fler tvingas välja bort drömutbildningar och jobb på grund av bostadskrisen. Det innebär inte bara personliga tragedier för de som drabbas, hela samhället blir fattigare.

Samtidigt är det frustrerande att en majoritet av riksdagspartierna inte ens tar krisen på allvar. Under hösten valde Centerpartiet att gå tillsammans med Sverigedemokraterna och de övriga högerpartierna för att kapa byggsubventionerna som varit en livlina för tusentals studenter.

Innan investeringsstödet avskaffades hade subventionen hjälp till att finansiera över 6 300 studentbostäder i Sverige. Notan för har Högern och Centerpartiet skickat direkt till alla unga som är på jakt efter ett hem. Vi kommer i slutändan tvingas betala priset i form av trångboddhet och högre hyror.

Katastrofen på bostadsmarknaden kan inte fortsätta, Sverige måste göra mer för att långsiktigt garantera rätten till bostad. Därför föreslår S-studenter för det första att högerns nonchalanta stopp av byggsubventionerna rullas tillbaka. Subventionerna av billiga hyresrätter måste återinföras och systemet måste bli ambitiösare för att garantera att fler boenden byggs än tidigare.

Vi kräver dessutom att det införs ett tak på hur dyra studentbostäderna som byggs får vara. I dag byggs det lägenheter åt studenter som bara de mest välbärgade har råd med. I vissa fall försvinner så mycket som 70 procent av studiemedlet i hyra. Det är en dubbelt så hög boendekostnad jämfört med vad Sveriges Förenade Studentkårers menar är rimligt att lägga på boendet varje månad.

På kort sikt hjälper tyvärr varken subventioner eller hyrestak. Innan de billiga bostäderna har kommit på plats måste vi stötta alla med ett akut behov av bostad. Därför föreslår S-studenter även ett högre och generellt bostadsbidrag. Det skulle göra det möjligt för större grupper att börja studera utan att alla pengarna försvinner i hyra.

Sverige har inte råd att låta bostadskrisen fortsätta. Alla studenter har rätt till ett eget hem och vi måste göra mer för att bygga bra och billiga bostäder. Därför kräver S-studenter återinförda och förbättrade byggsubventioner, generellt bostadsbidrag och ett hyrestak för studentbostäder.

Emma Fastesson Lindgren

Förbundsordförande, S-studenter

Moa Andersen

Ordförande, S-studenter i Karlstad

Johan Ekegren

Bostadspolitisk talesperson, S-studenter

Jakob Segerlind

Bostadspolitisk talesperson, S-studenter

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.