Redo för maktskifte

Ledare
PUBLICERAD:
Radarparet Ebba Busch och Ulf Kristersson.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Det verkade som ett aprilskämt när snöfall välkomnade kristdemokrater från hela landet till partiets kommundagar på Karlstad CCC. Stämningen var dock på topp och Kristdemokraterna sade sig vara redo för en ny regering.

Partiledaren Ebba Buschs välkomsttal var medryckande om än en smula spretigt. Men så skulle också ett flertal ämnesområden tas upp som delegaterna sedan kan ta med sig hem inför den stundande valrörelsen. Att så många också kan träffas fysiskt för första gången höjde också stämningen.

Annars har KD uppenbarligen tre huvudfokus, som också är övergripande tema under kommundagarna. Det är förstås vården, där man traditionellt alltid haft en stark ställning, Det är trygghetsfrågorna, och lag och ordning som hör dit. Och till sist landsbygdsfrågorna, eller "hjärtlandet" som de kallar det – ett ord som de lånat från amerikansk kontext. Följaktligen så var det på stora scenen utplacerat en sjuksäng, två blåljus och ett par traktorhjul som ett extra visuellt budskap.

Kristdemokraterna vill lägga ner landstingen (eller den del som handlar om sjukvården i dagens regioner) och genomföra århundradets vårdreform för en mer likvärdig vård över hela landet, och med drastiskt reducerade köer. Brottsbekämpningen måste bli betydligt vassare och Polisen får de verktyg de behöver.

Tre huvudfokus på scenen.
Foto: Henrik L Barvå

Under fredagen presenterade också partisekreteraren Peter Kullgren från Karlstad partiets nya landsbygdspolitiska handlingsprogram som det finns anledning att återkomma till. Men kort sagt måste Sverige öka självförsörjningsgraden på livsmedel från 50 till 75 procent, och offentliga inrättningar som skolor och äldreboenden måste kunna få köpa mer svensk och närproducerad mat. När Centerpartiet vacklar så är det tydligt att KD vill ta upp den fallna manteln som landsbygdens förkämpar.

Mycket uppskattat blev besöket av moderatledaren Ulf Kristersson, som återgäldade förra helgens besök av Ebba Busch på Moderaternas Sverigemöte. På scenen stod två förhoppningsfulla regeringsbildare och tydligt fungerar bra tillsammans. Och det ligger mycket i det Kristersson sade om att M och KD kompletterar varandra. När en moderat gärna tar fram excelarken och börjar räkna så håller kristdemokraten på att engagera sig i civilsamhället. Förnuft och samvete. Både hjärta och hjärna behövs.

Då återstår bara problemet att samla ihop en tillräcklig majoritet för en M-KD-regering. Inom KD finns inte samma frustration som hos M över opinionsläget. Men KD är ett mindre parti och har dessutom hyfsade siffror. De gör vad de kan och det är svårt att begära mer. Det är på M det hela hänger. Och att de uppblåsta siffrorna som S har nu på grund av krisen sjunker tillräckligt fram till valet.

Men att en regering med Kristersson och Busch i spetsen skulle bli ett rejält lyft är helt klart. De är eniga om det mesta som är viktigt och bör kunna få stöd för det av tillräckligt med andra partier.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.