Hagfors mot Skoghall – vilka vinner finalen om platsen till allsvenskan?

Publicerad:
Skoghalls Andreas Jansson kramas om av Albin Englöw (nummer 25) och Emil Fredriksson. Foto: Håkan Strandman

Både Skoghalls IBK och Hagfors IBS är två vinster från allsvenskan – men bara ett lag kan gå upp. I dag börjar playoff-finalen.

I dag klockan 14.00 startar match ett i playoff-finalen mellan Hagfors IBS och Skoghalls IBK i Uddeholm arena. Det lag som först når två vinster är klart för allsvenskan 2022-2023.

– Det är jävligt nära, men samtidigt långt bort, säger Skoghalls forward Albin Englöw och fortsätter:

– Det är två väldigt bra lag som möts och det kommer vara små marginaler. Man har gått och väntat på det här hela säsongen, det tror jag gäller både oss och Hagfors och kul att det blev så.

”Drömt om”

Englöw gör sin åttonde säsong i Skoghall men har många år bakom sig i Hagfors IBS vilket såklart ger en extra krydda till den här finalserien. En finalserie där båda lagen har flera spelare med meriter från vad som nu är motståndarklubben. HIBS nuvarande tränare Niclas Andersson coachade Skoghall så sent som förra säsongen och nu är han alltså två vinster från att ta upp Hagfors.

– Det är klart att det är skithäftigt att det är så nära, säger Niclas Andersson och fortsätter:

– Det är vad den här gruppen har drömt om, tänkt på, planerat för och gått ”all in” på. Det är väldigt häftigt för alla och även för Hagfors som stad. Vi vet att vi och damlaget har stor påverkan och mycket folk vill komma och titta, och vid en eventuell uppflyttning blir många involverade. Alla ideella krafter i föreningen påverkas av det här och bryr sig, så det är häftigt.

– Sedan ger det en extra krydda att det blev den här finalen som hela Värmland ville ha. Även om det såklart finns andra värmländska lag i division 1, men det är klart att det är speciellt att vi möter Skoghall i final istället för exempelvis Lidköping eller Kungälv. Mot Skoghall blir det extra prestige och det är många i lagen som känner varandra lite extra.

Niclas Andersson, tränare Hagfors IBS och instruktör på innebandygymnasiet i Hagfors.
Niclas Andersson, tränare Hagfors IBS och instruktör på innebandygymnasiet i Hagfors. Foto: Daniel Olausson

Hemmaplansfördel?

Det är som sagt bäst av tre matcher som gäller, och Hagfors har hemmaplansfördel i en eventuell tredje och avgörande batalj.

– Det är såklart ingen nackdel. Men Skoghall är fullt av gamla HIBS-spelare och deras föräldrar kommer vara på plats i Hagfors och hålla på bortalaget. Så det blir nog ganska jämnt publikmässigt och det är dessutom en kort resa mellan lagen. Men jag tror det kommer bli en jäkla häftig inramning oavsett arena, konstaterar Andersson:

– En hel del spelare i Skoghall har haft Uddeholm arena som hemmaplan så det är nog hugget som stucket. Jag tror snarare den här serien handlar om vilket lag som har spetsspelare som levererar i just de här matcherna, för bägge lagen har tillräckligt bra spelare för att avgöra. Men vilka har en bra dag? Det kommer vara små marginaler. Det låter klyschigt, men det stämmer.

”Ska bli väldigt kul”

Skoghalls Albin Englöw ger sin syn på vad han tror bli avgörande.

– Jag tror att det laget som sätter försvarsspelet bäst kommer gå upp i allsvenskan. Båda lagen kommer skapa målchanser så det gäller att sätta försvaret, säger Englöw som också hoppas på fulla läktare:

– Jag tror och hoppas att publiktrycket kommer vara grymt bra. Det är jäkligt roligt att spela den typen av matcher och det blir något annat när det är fullt i hallen.

– Det är även väldigt roligt att många i lagen känner varandra, det ger verkligen en extra krydda, och det har varit lite sms mellan spelare. Men det har lugnat sig lite nu så det märks att det närmar sig helgen, men det här ska som sagt bli väldigt kul. Men även om vi är kompisar utanför planen är det blodigt allvar på lördag.

Hur speciellt är det för din egen del att möta HIBS som är din tidigare klubb?

– Det är lite speciellt, men jag har mött Hagfors så pass många gånger genom åren att det blir mindre speciellt med tiden. Skoghall är den förening som jag har varit längst i, så det är lite mer min klubb nu även om HIBS också är en väldigt fin förening med bra folk.

”Roligt för Värmlandsinnebandyn”

Niclas Andersson coachade alltså Skoghall så sent som förra säsongen.

– Det här är såklart speciella matcher. Men å andra sidan, de senaste två åren var jag inställd på att göra resan till allsvenskan med Skoghall. Det var värre för mig, det var ännu mer speciellt att möta HIBS med Skoghall, konstaterar Andersson:

– Nu är det final och vårt lag vill såklart vinna ännu mer mot just Skoghall. Men det är en plats i allsvenskan som står på spel, så på just det sättet spelar det egentligen ingen roll vilka som står på andra sidan.

– Och det som är roligt för Värmlandsinnebandyn är att det oavsett resultat i den här finalen blir ett extra värmländskt lag i allsvenskan.

Albin Englöw:

– Det känns grymt kul att ett extra lag från Värmland kommer att gå upp i allsvenskan. Jag hoppas även att Karlstad IBF går upp så att Värmland också får ett lag i SSL.

Artikeltaggar

Albin EnglöwAllsvenskan södraDivision 1 västra herrHagfors IBSInnebandyNiclas AnderssonSkoghalls IBK Herr

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare