Hoppa till huvudinnehållet

Efter hårda kritiken: Upplagt för omsvängning om Värmlandsmontern

Publicerad:
Värmlandsmontern är en träffpunkt för många på bokmässan, men framtiden för det värmländska deltagandet har kommit upp till debatt. På tisdag, den 5 april, ska politikerna ta upp frågan. Foto: Håkan Strandman

Diskussionerna om Värmlandsmonterns framtid på bokmässan i Göteborg har vållat starka känslor. På tisdag lyfts ärendet upp till politikerna i regionens kultur- och bildningsnämnd och nu är förslaget att det trots allt ska bli en värmländsk bokmässesatsning i höst.

– Jag är positiv till att ha det kvar, säger Elisabeth Kihlström (KD).

Hon är ordförande i nämnden och är redo att gå till beslut på tisdag, när frågan om Värmlandsmonterns vara eller inte vara på höstens bokmässa för första gången prövas politiskt.

– Vi har inte tagit något beslut än, säger hon, men på en rak fråga säger hon att hon är positiv till att ha montern kvar i år.

Hon berättar också att det är så beslutsförslaget nu ser ut, i en tjänsteskrivelse som är på väg.

”Har inte sagt nej”

Om detta blir beslutet på tisdag, innebär det att regionen svänger efter kritiken. Elisabeth Kihlström skriver dock inte under på att man backar, i alla fall inte från politikernas sida:

– Vi har inte sagt nej från politikens sida! Vi har ju inte tagit något beslut, påminner hon.

Elisabth Kihlström är ordförande för kultur- och bildningsnämnden i Region Värmland.
Elisabth Kihlström är ordförande för kultur- och bildningsnämnden i Region Värmland. Foto: Niklas Wallberg

Istället är det på tjänstemannanivå diskussionerna förts och där har, som NWT tidigare berättat, utgångspunkten hittills i år varit att inte planera för någon värmländsk mässmonter på höstens stora bokfest i Göteborg.

Därmed skulle en över 30 år lång tradition brytas.

Starka reaktioner

Regionen har haft möten med föreningar om icke-planerna, men reaktionerna när NWT gick ut med nyheten blev ändå starka.

Exempelvis underströk föreningen Värmlandslitteratur i ett uttalande att Värmlandsmontern ”blivit något av en institution på mässan med sitt Löfbergskaffe och skrädmjölsdrömmar, sina författarframträdanden och sin marknadsföring och försäljning av nyutkomna böcker med Värmlandsanknytning.”

Elisabeth Kihlström erkänner att hon blivit lite förvånad över styrkan i protesterna:

– Ja, att det blev så stort har jag blivit förvånad över, men jag förstår att de är måna om det och att det är en viktig verksamhet.

Vill diskutera framtiden

Diskussionen från regionens sida har hela tiden handlat om årets bokmässa. Även om det nu verkar luta åt att det kan bli en Värmlandsmonter i år trots allt, är inget sagt om framtidens bokmässor.

På den punkten tycker Elisabeth Kihlström att det finns många skäl att fundera lite mer över Värmlands roll.

Många kända författare har gästat Värmlandsmontern. På Bokmässan 2003 intervjuades PO Enqvist av Lena Sewall.
Många kända författare har gästat Värmlandsmontern. På Bokmässan 2003 intervjuades PO Enqvist av Lena Sewall.

– Det beror ju också på hur stort arrangemang bokmässan kommer att vara, om man kan ha andra samarbetspartners – det är inte färdigt och det finns mycket i detta. Man måste titta mer på det och det kan vi också ge dem i uppdrag att göra.

”Många parametrar”

Både Elisabeth Kihlström och tjänstepersoner har tidigare uttryckt i intervjuer att man måste utvärdera vilken effekt pengarna regionen satsar på Värmlandsmontern egentligen får.

Är det inte lite udda att börja titta på det först efter 30 år?

– Till en del har man säkert gjort det, men det är svårt att få en helhetsbild. Det finns så mycket följdeffekter och ringar på vattnet. Jag vet inte om det går att få en heltäckande bild, men det är klart att man behöver titta på det mer. Vad montern ger beror också på hur stor bokmässan kommer att vara. Under pandemin blev det ju ingen mässa och många har börjat jobba på andra sätt. Det finns många parametrar vi behöver få upp på bordet, säger Elisabeth Kihlström.

Kommer bokmässan att bli lika stor när den återkommer i fysisk form efter pandemin? Det är en fråga som också påverkar Värmlandsmonterns framtid.
Kommer bokmässan att bli lika stor när den återkommer i fysisk form efter pandemin? Det är en fråga som också påverkar Värmlandsmonterns framtid. Foto: Rolf Matthies
Hård föreningskritik mot regionens planer: ”Värmlandsmontern är en träffpunkt”Bengt Berg: Synd att Värmland kastar in handdukenVärmlandsmontern i fara: ”Vi vill se maximal effekt av de insatser vi gör”

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgElisabeth KihlströmGöteborgKarlstadKultur- och bildningsnämndenLitteraturNöje/KulturNWTRegion VärmlandSamhälleVärmlands länVärmlandsmontern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.