Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Frågorna som besvarades efter FBK:s drömstart – plus ett frågetecken

Publicerad:
Victor Ejdsell var rätt man på rätt plats när han fixade en perfekt FBK-start i kvartsfinalen.
Victor Ejdsell var rätt man på rätt plats när han fixade en perfekt FBK-start i kvartsfinalen.

Färjestad fick bästa möjliga start på matchserien mot Skellefteå. Det var en match som visade vilken kapacitet som finns i laget, men också hur nära max man måste ligga för att rå på ett tungt Skellefteå.

Trender är som alla vet till för att brytas och Färjestad kunde inte ha valt ett bättre tillfälle att slå hål på Skellefteåspöket.

Nu har den här matchserien all potential att bli oerhört intressant - speciellt med tanke på att nästa rond går i Karlstad.

Inför kvällen hade jag ett par frågor som behövde besvaras för att se om FBK verkligen skulle kunna störa tabelltrean som av de flesta ses som storfavoriter.

Vi tar frågebatteriet i tur och ordning.

Hur mycket bättre är ”nya” Färjestad?

Sett till de fyra tidigare matcherna mot västerbottningarna – väldigt mycket bättre.

Det här var en match där det flera gånger kunde ha blivit proppen ur för hemmalaget, men FBK behåll lugnet hemåt samtidigt som Dominik Furch tog på sig sin finaste matchvinnarkostym.

Känslan är att laget som helhet är hårdare, mer påkopplat och att det finns en tro på sig själva internt.

Kan man verkligen hantera Skellefteås offensiv?

Kort och gott, ja.

Ikväll visserligen hjälpt av att tidigare nämnde Furch stod på huvudet i vissa sekvenser, men han är lika mycket en del av laget som resten av gänget.

Periodvis bet sig Skellefteå fast länge i offensiv zon, men det får man nog räkna med när det finns så mycket kvalitet i den riktningen.

Finns det tillräckligt mycket disciplin?

Den får tills vidare stå kvar som ett frågetecken. Fem utvisningar, varav en för sex man på isen kommer inte att hålla i längden. Skellefteå fick bara med sig ett powerplaymål från kvällen men det var inte långt borta från att den skörden blev betydligt större.

FBK måste hålla sig så långt borta från utvisningsbåset som man bara kan.

***

Det var bra tryck från fansen i Skellefteå, men hur tänkte man när hela ena kortsidan lämnades tom? Det måste ha sett deprimerande ut i tv-sändningen. Lite onödigt kan tyckas när övriga arenan var fullproppad med folk.

***

Victor Ejdsell växte rejält i förra slutspelet och nu var han rätt man på rätt plats. Tomas Mitell pratade under veckan om att FBK behöver sina spetsspelare i protokollet och nu visade forwarden vägen framåt.

***

Vem vinner det här nu då?

Min känsla säger fortfarande Skellefteå - men jag tror att det kommer bli stenhårt och sju matcher känns inte alls omöjligt.

SUPERLIVE: Senaste nytt om FBK och slutstriden i SHLFBK vann rysaren – Ejdsell hjälte

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyKrönikor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.