Hoppa till huvudinnehållet

Insändare x 4. Ramaskri inom vård och omsorg: ”Slopa hållbara scheman!”

Publicerad:
Personalens nya scheman på Karlstads kommuns vårdboenden och trygghetsboenden kritiseras av allt fler anställda. Genrebild.
Personalens nya scheman på Karlstads kommuns vårdboenden och trygghetsboenden kritiseras av allt fler anställda. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Brett missnöje över nya scheman i Karlstad – Eva, 59, har sagt upp sig i protest

Vård- och omsorgsnämnden i Karlstad har beslutat att de delade turerna ska fasas ut. Men de nya arbetstiderna väcker starka protester bland personal på vårdboenden och trygghetsboenden.

Slopa hållbara scheman - anställ fler i stället!

Kommunal har förhandlat fram lägre heltidsmått för nattarbetare och det finns ett politiskt beslut på att delade turer ska bort och att alla har rätt till heltid. Detta tänker Karlstads kommun lösa genom så kallade hållbara scheman. Det låter ju bra, men hur påverkas personalen av detta?

Det sänkta heltidsmåttet för nattpersonal tänker kommunen lösa genom att ändra arbetstiden från 21.15- 07.00 till 21.45- 07.00. Vad finns det för återhämtning i detta, det är ju bara tid som man ändå sitter hemma och väntar på att få gå till jobbet? En annan lösning som nattpersonalen drabbas av är att i stället för att jobba var tredje helg så ska de nu arbeta varannan. Minst en av dessa helger ska bestå av kvällspass för att täcka upp för de slopade delade turerna för dagpersonalen. I stället för 30 timmars nattarbete kommer det att bli 11-12 timmars kvällspass. Det innebär ett stort ekonomiskt avbräck (på en redan låg inkomst) då det så kallade OB-tillägget är högre för helgnatt än för helgkväll.

Nu till det här att delade turer ska bort eller som det numera heter, minimeras. Vad innebär det för personalen? Ingen ska ju tro att de timmar som försvinner på grund av att delade turer minimeras efterskänks av arbetsgivaren. Det blir fler arbetspass under vardagarna istället. Detta i ett redan tätt schema och sämre återhämtning, mindre med sammanhängande ledighet. Dessa arbetspass blir så kallade resursturer, vilket innebär att täcka upp för sjukfrånvaro och semesterledigt. Det här betyder att personal kan få täcka upp på vilket boende som helst i kommunen. Alla har inte körkort eller tillgång till bil, vad händer om man inte kan ta sig till Vålberg, Molkom eller Skattkärr? Blir det arbetsvägran och avsked som följd?

Personal inbjuds till möten för att diskutera nya arbetstider, scheman och arbetssätt, men allt är redan klubbat och klart, det är bara ett spel för galleriet. Vi har absolut ingenting att säga till om, vi ska bara tacka och ta emot med mössan i handen. Det är nog dags att sluta kalla oss för omvårdnadspersonal, istället bör vi titulera oss bemanningsboskap - för det så vi behandlas!

Till Karlstads kommun och vård- och omsorgsförvaltningen; ni har fortfarande chansen att rädda ansiktet! Slopa hållbara scheman, anställ i stället mer personal, ge oss chansen att leverera Sveriges bästa äldreomsorg, vilket våra äldre är värda och har rätt till. Visa att Karlstad är en kommun för alla och att alla verkligen trivs!

En som starkt funderar på att säga upp sig

***

Knäcker oss på golvet för en delad tur

Till Christian Holm Barenfeld: Du ska ställa om till hållbara scheman inom äldreomsorgen, vi ska få färre delade turer, inte få långa arbetspass, ett ökat samarbete, vi ska täcka för varandra så ni med tiden kan fasa ut våra vikarier. Känns det bra? Säg mig en person som ser det positiva i detta kaos som du har startat.

Jag blev av med en delad tur, jippi, fick längre arbetsdagar, jippi, blir tillsagd att jag ska jobba på annan enhet som jag inte har valt utan blivit tvingad till. Det låter bra att personalen själv har fått välja, men nej, nej, vi blev tvingade att skriva upp enheter vi kan tänkas jobba på varken vi vill eller inte.

Det är ingen liten förändring ni gjort för att få bort en delad tur. Arbetsmiljön är nära att knäcka oss alla, de är bara att titta på sjukfrånvaron som växer dag för dag. Hoppas du är stolt över detta uppdrag, Christian, du har verkligen lyckats knäcka oss som personal som jobbar på golvet, för en delad tur…

Arg undersköterska

***

Räkna med sjukskrivningar och mindre arbetsglädje

Ja du, Christian Holm Barenfeld, gällande ditt uttalande om våra nya scheman fanns det ingen som helst tanke på hur vi personal mår, utan ditt korta svar var att så här blir det vid förändringar.

Att vi är utbytbara, det vet vi. Vi vet också att vi inte ska höja våra röster (det tillhör inte Karlstads kommuns policy). Med vår mångåriga erfarenhet i vårt yrke vet vi att det blir svårt att ersätta denna kompetens, nu när många av oss söker sig till andra vårdinrättningar.

Ryktet gick att det skulle bli schemaförändringar, personalen frågade våra chefer på boendet om ryktet var sant, de förnekade detta. Någon månad senare kom facket plötsligt till vårt APT och berättade att det skulle ske en schemaförändring. En av våra tre chefer medverkade en kort stund på detta möte, men innan hen gick, meddelade hen att det här ska ni inte ta till er nu och fundera över, vi får ha framförhållning i stället.

Nu har vi fått ta del av att det verkligen sker en schemaförändring. Vi som har sökt natt ska plötsligt gå in och täcka upp för dag-/kvällspersonal för de delade turerna på helgen. Vi får gå från vår tredje helg till varannan helg inklusive kvällstjänstgöring, med förkortad arbetstid vid natt. I stället för att börja 21.15 börjar vi 21.45 och på grund av arbetstidsförkortningen får vi 150 kronor på heltid i löneökning.

För vår hälsas skull blir schemat en försämring för oss.

Vem är egentligen viktig nu? Inte är det personalen. Beslutsfattarna verkar vara många, alla hänvisar till varandra och ingen tycks vilja ta ansvar för våra frågor.

Anställ mer personal i stället för att maximalt slita ut den personal ni redan har, det måste vara mer lönsamt, för det kommer bli sjukskrivningar och mindre arbetsglädje.

Vi personal vill fortsätta att skapa arbetsglädje och trygghet i vårt yrke.

Uskorna

***

Nu är det nog!

Många kloka och arga inlägg har gjorts i i debatten om arbetstidsförändringen som kommer införas inom vård och omsorg i Karlstads kommun. Jag har aldrig varit med om så mycket frustration under alla mina år som undersköterska. Jag har heller inte upplevt så mycket ledsamhet, och hos mina arbetskamrater sprider sig nu en känsla av uppgivenhet där man känner sig kränkt av hur detta har gått till.

Från dag ett har vi fått veta att vi absolut inte skulle få vara delaktiga i utformningen av ett nytt schema. Vi skulle få det i handen två veckor innan det skulle börja gälla. De säger att förändringar är bra och att när vi arbetat en tid också kommer att förstå det. Jo tack, sådant kanske man kan lura barn med... Inget är bra med det nya schemat. Varannan helg samt kvällstjänstgöring för att få bort delade turer, vilket inte heller fullt ut försvinner. Vi fick en arbetstidsförkortning med två timmar per vecka. Kostnaden för den får vi själva betala genom utebliven löneökning och i år fick vi, mellan 72 kronor per månad och 100 kronor per månad efter skatt, beroende på tjänstgöringsgrad. Tack för det Karlstads kommun. Det vi fått till oss är att vi måste tänka på verksamheten bästa. Har vi inte alltid arbetat för verksamhetens bästa? Detta blev väl tydligt i coronapandemin. Visst har vi som alla andra gått och testat oss för covid när vi varit sjuka men vi har också många gånger åkt på lediga dagar och testat oss på grund av att någon eller några blivit sjuka där vi jobbar, allt för verksamheten. Vi har ställt upp vid sjukdom, allt för verksamheten. Att vi inte vill se till verksamhetens bästa i och med denna förändring är ett hån mot oss på golvet. Nu sätter vi ner foten och säger: Nu är det nog! Vi medarbetare är en stor del av verksamheten, den viktigaste skulle jag säga. Ska vi kunna ge vårdtagarna den omsorg som de så väl behöver måste vi ha ett schema som tillåter oss att ”tanka” hos familj, samt nära och kära.

Så Karlstads kommun, denna förändring är toppstyrd, skandalös och har total avsaknad av kommunikation, motivation och framförallt delaktighet. Tre nyckelord som enligt forskning är incitament som behövs för en lyckad genomförd förändring. Att det inte finns någon kunskap om detta på ledningsnivå gör mig förvånad.

Så Karlstads kommun, vill ni behålla kompetenta, utbildade och erfarna medarbetare - tänk om och gör rätt innan det är försent.

Tack för ordet!

Tänk om gör rätt!

Insändare. Anställ fler i omsorgssektorn

Artikeltaggar

ArbetsmiljöChristian Holm BarenfeldInsändareKarlstadUndersköterska