Fortsatt opposition för Socialdemokraterna i Karlstad?

Ledare
PUBLICERAD:
Kan bli trångt för Linda Larsson (S).
Foto: Helena Karlsson

Kommer Linda Larsson (S) att lyckas på tredje försöket? Hon har lett Socialdemokraterna genom två valförluster och Karlstads kommun har styrts av en blågrön koalition i snart tolv år. Det har tärt på ett parti som alltid har sett sig som regeringsbärande.

I en NWT-intervju (28/3) är hon dock förhoppningsfull. Fattas bara annat. Men det är onekligen en uppförsbacke S har framför sig. Det enda Larsson med säkerhet kan säga är att framgångarna på riksplanet efter partiledarbytet blir en hjälp på traven. Det vittnar inte riktigt om tilltro till den egna förmågan.

Hon säger förvisso också att S i Karlstad driver en aktiv oppositionspolitik där man ständigt markerar mot det blågröna styret. Jo tack, men det har ju mest bestått i att man för sakens skull nu säger nej till det mesta, och därtill gör helomvändningar bara för att vara emot – Muminpark, Månsberget, Hamngatan med mera. Föga konstruktivt.

De kan dock tänka sig att styra tillsammans med alla andra, förutom Sverigedemokraterna då. Alltså även med Moderaterna. Men då kräver de också posten som kommunstyrelsens ordförande. Något för de andra att tänka på. S spelar aldrig andrafiolen. Detta var också Alexander Torin (M) helt medveten om när han intervjuades i NWT tidigare.

Men om nu S vill styra med andra är det märkligt hur de under alla år stött bort Miljöpartiet. Visst, MP bytte sida och det sved, men om man inte odlar relationerna med dem så lär S aldrig kunna återse makten i kommunen. Nog för att det kostat på för de borgerliga att styra med MP, men de har i alla fall styrt. Vilket S inte har och kanske får fortsätta att inte göra.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.