Hoppa till huvudinnehållet

Adamsson: Det är dags – nästa år spelas elitfotboll i Karlstad

Publicerad:
Mikael Adamsson, NWT:s fotbollskrönikör, tror att det är i år det kan ske.
Mikael Adamsson, NWT:s fotbollskrönikör, tror att det är i år det kan ske.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ett nytt decennium börjar på sitt tredje år.

Det är Ulf Lundell som har sagt det.

Nu går Karlstad Fotboll in i sin tredje säsong som klubb - och kanske mot en ny tid. Jag tror att det spelas superettanfotboll på den nya arenan på Sannafältet nästa år.

Under buller och bång slog Karlstad BK och Carlstad United sina påsar ihop hösten 2019.

Det blev en jättesnackis. Den lilla Karlstadsbaserade fotbolls-seismografen gav större utslag än på mycket länge.

Men den eventuellt höjda temperaturen drunknade i den värsta pandemi världen skådat sedan Spanska sjukan 100 år tidigare. Det blev publikfria matcher och till råga på allt hade den nya klubben svårt att hitta form och identitet.

Hela första säsongen blev en kamp för heder och överlevnad. Till slut räddades kontrakt och ansikte - och vad som hänt om laget sjunkit (läs åkt ner i division 2) under sin jungfrufärd vågar man knappt tänka på.

Säsong två gick betydligt bättre. Karismatiske och krävande tränaren Kostas Panagopoulos hade hunnit sätta sin prägel på laget och kvalplatsen till superettan fanns inom räckhåll ända in i slutet. Det blev till slut en fjärdeplats.

Det är i år det ska hända.

I alla fall KAN det hända då den norra division 1-serien ser mer överkomlig ut än på flera år. Det finns exempelvis inget BP, det finns inget Dalkurd.

Då Akropolis tvångsnedflyttats till division 2 är det bara Vasalund som ansluter uppifrån. Den spontana känslan är att solnaiterna inte är av samma klass som när laget vann norrettan för ett par år sedan. Borta är exempelvis playmakern Marko Nikolic (nu i Jönköping), den bästa spelare jag sett på division 1-nivå. Men Vasalund har lagt beslag på ett gäng Akropolislirare och blir givetvis att räkna med.

Kvar finns fortsatt även satsande Sandviken (serietrea ifjol), Umeå FC och sovande jätten Gefle IF. Karlstad Fotbolls huvudmotståndare ser dock överkomliga ut. Det går inte att snacka bort.

Jag är helt övertygad om att värmlänningarna kommer att tillhöra den absoluta toppen av den här serien. Det finns sannolikt inget lag i serien som har den bredd som KF förfogar över.

Vilka är nycklarna då?

Att Isaac Boye och Lovette Ofori är de målskyttar laget behöver efter att man tappat 14 mål med avflyttade Chovanie Amatkarijo.

Att Stefan Zarkovic och nye Linus Sahlin hittar kemin i mittförsvaret.

Sedan tror jag att fjolårets allsvenska förvärv Jacob Ericsson kommer att bli än mer avgörande i år. Han var bra redan ifjol, men lär inte vara sämre efter att ha acklimatiserat sig ett år i division 1. Dessutom blir det spännande att följa unge Mattias Mitku, låneliraren från Djurgården. Kan bli en joker.

Slutlig fråga:

Har Karlstad ett lag i superettan säsongen 2023?

Svar:

Jag tror det. Det är oerhört svårt att vinna serier, men den här gången känns det fullt möjligt.

Artikeltaggar

FotbollIF Karlstad FotbollIsaac Boye EdegwareKostas PanagopoulosKrönikorLinus SahlinLovette OforiMattias MitkuSportkrönikaStefan Zarkovic