Hoppa till huvudinnehållet

Vården chockhöjer avgift för uteblivna besök

Publicerad:
Missar du en läkartid kommer fakturan bli dubbelt så dyr nästa år.
Missar du en läkartid kommer fakturan bli dubbelt så dyr nästa år. Foto: Jessica Gow/TT

Nästa år kan det bli dubbelt så dyrt att missa ett besök i vården.

Värmlänningarna kan behöva hosta upp 400 kronor istället för dagens 200 kronor.

I januari 2023 kan det bli dyrare för alla över 18 år att utebli från ett besök i hälso- och sjukvården. Dessutom kan samma avgift gälla för den som avbokar ett besök mindre än 24 timmar före den bokade tiden – något som i dag är avgiftsfritt.

Det är ett förslag som hälso- och sjukvårdsnämnden ska besluta om på tisdag.

– Uteblivna besök är en stor utmaning för våra medarbetare när de ska planera vården. Det är tid som andra patienter skulle kunna få, säger Marianne Utterdahl (SiV), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

Varför höjer ni med så mycket som 100 procent?

– Det är väl naturligtvis för att skicka en signal, att snälla avboka din tid om du inte behöver den. Det finns andra som behöver den.

Enligt Region Värmland själva är de den enda regionen i Sverige som inte tar ut en avgift för sent avbokade besök. Men för att det ska fungera bra måste avbokningsmöjligheterna vara enkla och tydliga, står det i tjänsteskrivelsen. Region Värmland behöver även se över sin hantering av påminnelser inför kommande besök.

Är det svårt att avboka i dag?

– Nej, det är det inte i dag. Det är den första frågan du får när du ringer till din vårdcentral om du vill avboka din tid.

Det här innebär att mer pengar kommer in i regionkassan. Vad ska ni använda pengarna till?

– Att skapa så god vård som möjligt. Men så stora pengar handlar det inte om. Det är inte patientavgifterna som bekostar vården.

De enda skälen till undantag för avgifterna är sjukdom, ens egna barns sjukdom, minnesrelaterade sjukdomar och/eller funktionsnedsättning efter medicinsk bedömning av sjukvårdspersonal. Även asylsökande undantas från avgiften.

Marianne Utterdahl (SIV), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Värmland.
Marianne Utterdahl (SIV), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Värmland. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Hälso- och sjukvårdsnämndenMarianne UtterdahlVård och omsorgVård- och omsorgsförvaltningenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.