Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet krävs på svar om arbetsmiljön i bolaget: ”Pågått lång tid”

Publicerad:
NWT:s granskning visade att det finns ett utbrett missnöje med arbetsmiljön på Karlstads energi.
NWT:s granskning visade att det finns ett utbrett missnöje med arbetsmiljön på Karlstads energi. Foto: Jonas Andersson

Vänsterpartiet ställer kommunledningen med Per-Samuel Nisser (M) i spetsen till svars efter NWT:s granskning om påstådda arbetsmiljöproblem på Karlstads energi.

– Jag vet att det har pågått väldigt lång tid. Det är dags att politiken kliver in och gör något, säger Björn Molin (V), ledamot i kommunfullmäktige.

NWT har tidigare publicerat flera artiklar om missnöjet med arbetsmiljön på Karlstads energi. Ett stort antal personer har vittnat om att det finns en utbredd tystnadskultur och i en jämförelse med de andra kommunala bolagen sticker Karlstads energi ut när det gäller antal personer som dels köpts ut, dels själva valt att säga upp sig.

Larmet inifrån kommunala bolaget: Trakasserier, mobbning och tystnadskulturMats knäcktes av jobbet på Karlstads energi: ”Jag blev persona non grata”

Nu lyfts frågan till högsta politiska nivå i Karlstad. Björn Molin, som även är fackligt aktiv i Transportarbetareförbundet och på den vägen har insyn i Karlstads energi, har lämnat en interpellation till kommunfullmäktige.

Kräver svar

I den vill han att Per-Samuel Nisser ska svara på om han har en klar bild av problemen i bolaget och vilka åtgärder som vidtagits. Han vill också veta om den politiska ledningen tänker vidta nya åtgärder för att förbättra situationen eller om det överlåts till bolagsledningen att hantera.

Björn Molin är bekymrad över situationen på Karlstads energi.
Björn Molin är bekymrad över situationen på Karlstads energi. Foto: Dan Enwall

Björn Molins egen bild är att tystnadskulturen har funnits i många år.

– Jag vet att det är många medarbetare som fortfarande är rädda för att uttrycka sig. Dialogen mellan arbetsgivare och medarbetare är... ja, det blir svårt att föra en dialog om folk är rädda.

– Historien ligger där och stör hela processen. Folk som anses obekväma har köpts ut.

Vad förväntar du dig av Per-Samuel Nisser och den politiska ledningen?

– Att vi tar ett politiska ansvar för det här. Det har tagit så lång tid att vi inte kan förlita oss på den interna processen. Politiken måste lägga sig i, sedan om det är genom något slags oberoende utredning eller att man tar in konsulter, det vet jag inte. Men något som kan få i gång ett öppet samtal.

Per-Samuel Nisser vill sätta sig in i situationen innan han svarar på interpellationen och ger en kommentar till NWT.

– Men jag vet att arbetsmiljöfrågor är väldigt viktigt och prioriterat i hela koncernen. Jag vet att man jobbar mycket med det här i Karlstads energi, säger kommunalrådet.

Karlstads kommunalråd Per-Samuel Nisser.
Karlstads kommunalråd Per-Samuel Nisser. Foto: Kasper Norling

I NWT:s granskning av Karlstads energi har vd:n Erik Kornfeld och styrelseordföranden Monika Bubholz (MP) båda sagt att de inte känner till någon tystnadskultur.

Artikeltaggar

ArbeteKarlstadKarlstads energiPolitikSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.